Äggakaga!

Ni kanske har ägg över från påsken? Som två skånetöser vi är, måste vi presentera skånsk äggakaga som är det vi älskar allar mest om man vill ha en snabblagad rätt! Det kan liknas lite vid ugnspannkaka men skillnaden är att den steks på i stekjärn istället för på en plåt. Det är lite av en konst att tillaga, men tvivla inte att prova, när man väl fått in snitsen är det busenkelt!

En självklarhet är svenskt sidfläsk med rårörda lingon till. Fläsk är det griskött som har högst fetthalt. Sidfläsket är fett fläsk som om det rimmas eller röks kallas bacon. Stek gärna äggakakan i fettet från sidfläsket eller häll det direkt i smeten.

Ingredienser (4pers):
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
Svenskt Sidfläsk

Gör så här:

  1. Stek sidfläsket i ett stekjärn, ta bort dem från järnet.
  2. Vispa ihop mjölk, vetemjöl och salt.
  3. Tillsätt sedan äggen.
  4. Häll smeten i stekjärnet, gärna med fettet från fläsket kvar i stekpannan (eller 1 msk smält smör). Sedan är det viktigt att kontinuerligt med ett redskap, ex stekspade, att lyfta smeten lite då och då så att den lösa smeten åker ner under och inte botten bränner vid. Dessutom är det gott att vända runt så att det blir god ”stekskorpa” inne i äggakakan. När smeten stelnat är äggakakan nästan klar.
  5. Vänd sedan äggakakan med hjälp av ett grytlock eller en stor tallrik upp och ner och lägg sedan tillbaka äggakakan på stekjärnet så att den får fin färg på båda sidorna. När ytan har blivit gyllenbrun är äggakakan klar
    / Hanna & Johanna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>