Agronomi på burk?

Oftast när vi talar om arbetsmarknad för agronomer är det livsmedelbranschen som ligger närmast till hands. Men i takt med att uppmärksamheten kring ursprung och produktionsmetoder ökar så sprider sig intresset för odling även till andra branscher!

En sådan trend som vi sprungit på i media är skönhetsbranschens växande intresse för “naturliga” ingredienser. Vegetabliliska oljor och extrakt är den hetaste trenden vid tillverkning av skönhetsprodukter just nu. I artikeln “Skönhet på naturligt vis” i SvD  beskrivs hur konsumenter vill plocka bort parabener, sulfater och silikoner, men också frågetecknen kring vad som egentligen kan betraktas som “naturligt” (det kan ju till och med vara så att vissa ämnen från växtriket kan orsaka betydlig mer skada än många kemikalier!). Resultatet av denna trend blir nu att försöka finna växter och odlingsmetoder som kan ge de önskade effekterna. I ett magasin hittade jag den här:

Yves Rocher som står för annonsen ovan är ett av de företag som satsar stort på att ha komponenter från växtriket i sina produkter. Bland de ingredienser som används finns bland annat blåklint (bra för trötta ögon), acaciaträd (reparerar huden) och kamomill. I La Gacilly i Bretagne bedrivs försöksodlingar för att få fram önskade egenskaper hos de olika växterna. Kamomill är en av de växter som odlas på stora fält för att användas i samband med hudvård. Det finns också stora projekt som går ut på att runt om i världen finna nya plantor som kan användas i skönhetssyfte.  Ett annat exempel är företaget Decleór odlar gräset Vetiver på Madagaskar. Ur gräsets rottrådar utvinner man en olja som skall dofta fantastiskt i parfymer.

Så om du är agronom och tröttnat på livsmedel, håll koll på skönhetsbranschen!

/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Agronomi på burk?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>