Äppel Päppel!

Nu är det höst och äppelkaka ingår i standarddieten! Lyssnade på livsstilsprogrammet Klotet i P1 där dom rekommenderade en fyndig app och hemsida för den som vill ha gratis frukt och svenska råvaror till fruktstunden.

Idén till hemsidan föddes förra året när Leo Wallentin blev irriterad då att han bara hittade Chilenska och inga svenska äpplen i matbutiken. Tillsammans med Matti Ryhänen startade han hemsidan fruktkartan.se som helt enkelt är en karta där vem som helst kan lägga ut fruktträd som är fria att plocka från. På offentliga platser står det väldigt många fruktträd som ingen tar vara på, där frukten bara ramlar ner på backen och ruttnar!

Vem som helst kan använda fruktkartan och lägga till träd. För den som har smartphone så kan man använda kartfunktionen och låta sig ledas direkt till trädet, eller lägga till ett träd direkt när man ser det. Man kan även fotografera trädet och lägg till en beskrivning som t.ex. “syrliga äpplen, bra till äppelkaka”. För den som kan tänka sig att dela med sig av frukt från den egna trädgården så går det bra att lägga in telefonnummer och be om ett samtal innan det kommer någon och plockar. Jag menar, outnyttjade resurser blir ju ingen gladare av!

Med lite samma drivkrafter och idéer har de två matmedvetna killarna Erik och Mårten startat hemsidan gardsnara.se. Gårdsnära är också en karta men med lokala producenter av olika slag. Välj mellan olika län och olika kategorier så kommer det upp beskrivningar och plats! Tanken är att man även här skall kunna lägga in sin egen gård och produkt på kartan men än så länge går det bra att maila uppgifter till Gårdsnära.

“Gårdsnära hjälper dig hitta lokala livsmedelsproducenter.Och vice versa.”Så trotsa höstrusket och se dig om efter fruktträd i din omgivning, och lägg in dem på kartan vettja! För en fattig student kan det vara ett bra sätt att dryga ut kassan. Hittar du inga äppelträd kan du kolla ifall det finns något annat smarrigt på en gård nära dig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Äppel Päppel!

  1. Ja ibland är det fascinerande hur de bästa idéerna kan vara så enkla!
    Vilken fin blogg du har också!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>