Är maten för billig?

Riktigt än kan vi inte släppa hästköttsskandalen som faktiskt är väldigt sensationell och intressant ur ett bredare perspektiv. En brittisk undersökning visar att en tredjedel av Storbritanniens vuxna befolkning slutat äta färdigrätter med anledning av hästköttsskandalen och att 7% helt slutat äta kött. Den effekten kommer bestå i ca tre veckor, sedan har britterna glömt allt. Det säger i alla fall favoriten Lotta Lundgren som i söndags pratade om bakomliggande orsaker till skandalen i Agenda på SVT. Kolla klippet här:

Precis innan klippet med Lotta visas ett inslag där man menar att lågpris är en dominernande trend som vuxit sig starkare de senaste åren inom dagligvaruhandeln. Det innebär stor press på livsmedelsindustrin som sedan tidigare karaktäriseras av låga marginaler. Det diskuteras att Pensionärernas Riksförbund, PRO, varit drivande i den här prishetsen med sin årliga ranking där affären med den billigaste matkassen vinner. Att du får vad du betalar för eller att det finns en trade-off mellan kvalitet och kvantitet är inte något som tas hänsyn till i speciellt stor utsträckning. Paradoxalt nog är vårt matintresse större än någonsin samtidigt som vi lägger allt mindre del av inkomsten på mat! Det är dock inte alla som jagar låga priser. På 70-talet var det medvetet att kräva lägre matpriser, idag är det istället medvetet och radikalt att kräva högre matpriser. Tankesmedjan Dyrare Mat, Nu! tycker att maten är alldeles för billig och att maten inte bär sina egna kostnader.

Är maten för billig? Tycker det Lotta säger om matsvinnet är väldigt bra. Om vi har råd att slänga så mycket mat som vi gör så är nog faktiskt maten lite för billig. Att USA årligen slänger mer mat än vad hela Afrika äter är verkligen en tankeställare. Hon sätter även fingret på hur viktig relationen mellan den som ska äta maten och den som producerar maten är. Idag finns ingen relation alls vilket gör att vi inte på samma sätt bryr oss om matens ursprung. Lotta delar in djuren i ätdjur och icke ätdjur. I kategorin ätdjur hamnar så klart kor, får och grisar. Ätdjuren ser vi inte som individer, alla ser likadana ut och dom har inga namn medan hästar och katter mer ses som individer. Är man uppvuxen på gård med kor känner man nog inte igen den här beskrivningen. Det handlar ju om vilka djur vi har en nära relation till och eftersom de allra flesta aldrig träffar levande kor eller grisar så ser vi dom inte heller som individer. Vi måste se till att fler barn och ungdomar får möjligheten att lära känna ätdjur!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>