Ärthjärna

Jag och Åsa Andersson har skrivit exjobb för Findus under vårterminen. Spenderar faktiskt sommaren i Uppsala med uppsatsskrivande också! Kan berätta att det inte är en människa på skolan och att den regniga sommaren kom väldigt lägligt. Att skriva exjobb har varit tufft även om vi lärt oss extremt mycket. Exjobbet handlar om Findus och deras produktion av konservärtor. Eller egentligen är det lantbrukare som odlar ärterna på kontrakt för Findus och det är själva kontraktet och alternativa prissättningsmodeller i kontraktet som vi studerar. Bland annat tittar vi på värdet av konservärtor i växtföljden och hur olika prissättningsmodeller påverkar lantbrukarnas vinst och riskexponering. Årets ärtskörd är i full gång och för den intresserade finns alla möjligheter att delta. Fram till 3 augusti kan man alla vardagar åka på Findus ärtsafari för att följa ärtan från fält till frys!

Den här fina bilden är lånad från Camilla Söderberg (tack för lånet) och visar två av de specialtillverkade tröskor som används för att skörda ärterna. Skörden sköts av fyra skördegrupper med vardera fyra tröskor i varje grupp. Det är en imponerande syn när Finduströskorna kommer körandes i bredd på ett fält. Knappt 7000 ha odlas årligen i Skåne och södra Halland vilket ger drygt 30 000 ton frysta ärter. När ärterna på ett fält är moget måste dom skördas inom 24 timmar och frysas inom 3 timmar för att behålla sin höga kvalitet. Därför krävs det nogrann planering för att synkronisera skörden så att tröskornas och fabrikens kapacitet optimeras. Majoriteten av ärterna exporteras till främst Italien, Spanien och Tyskland. Det här YouTube-klippet hittade jag av en tillfällighet och är en kul film om Findus egna sortförädling.

/Frida (som också blivit en ärthjärna)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>