Bökande citygrisar en succé

Under två månader har tre Linderödssvin bott i stadsdelen Majorna i Göteborg. Anledningen till att dom är där är att grisarna ska vända jorden med sina bökande trynen för att göra marken odlingsbar. Ett plus i kanten är att dom gödslar samtidigt som dom bökar. Efter att grisarna gjort sitt jobb kommer ett odlarkollektiv att dra igång odling av allt från potatis till ringblommor. Det är föreningen Stadsjord som lånat ut grisarna för att uppmuntra ekologisk och klimatsmart odling. Gräsplätten där grisarna bott har fått stor uppmärksamhet, lokala och nationella tidningar och TV-kanaler har rapporterat om dom tre små grisarna som fixar jorden i stan. Vuxna, skolungdomar och förskolebarn har besökt hagen, alla vill veta vad grisarna gör där.

Det här är ett supersmart initiativ tycker vi. Inte bara för att grisarna är duktiga jordbearbetare utan främst för att människor som bor i centrala Göteborg får möjlighet att skapa en relation till djur och se hur en gris ser ut och beter sig. Även om dom här grisarna inte lever ett vanligt grisliv är det positivt att barn och vuxna får kontakt med sådant som oftast bara lantbrukare och folk på landsbygden får se: se vart maten kommer ifrån helt enkelt. Kan vi inte få människor att komma till landsbygden får vi ta landet till stan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>