Bonde söker kock

I början av veckan skrev vi om Single-cow-cheese och fjällkon Pärla. Här kommer fortsättningen på hur småskaliga producenter kan leverera direkt till en särskild restaurang!

Det blir allt vanligare att restauranger ingår avtal för inköp av råvaror med specifika producenter för att säkerställa högsta kvalitet och dessutom påverka råvarorna redan på produktionsstadiet. Ett exempel är Frantzén/Lindeberg som vann kategorin Årets Bästa Restaurang i White Guide 2012. Restaurangen som ligger i Gamla Stan i Stockholm har två Michelin stjärnor. För dom som inte vet är en stjärna lika med “exceptionellt bra restaurang i sin kategori”, två stjärnor betyder att restaurangen är “värd en omväg” medan tre betyder “restaurangen är värd ett besök i sig”. På Frantzén/Lindeberg finns ingen traditionell meny, istället är det tillgången på råvaror som får bestämma vad som serveras. En stor del av den frukt och grönt som serveras på restaurangen kommer från trädgårdsodlarna Lars Feddeck i Katrineholm och Jan Andersson i Malmköping. Den förstnämnda odlaren producerar rotfrukter som levereras under andra halvan av året, den andra odlar sallad, tomater, blommor och skott under vår och tidig sommar. Här kommer ett klipp som visar var Frantzén/Lindebergs råvaror kommer ifrån och som ger cred till människorna bakom!

Det här är en väldigt nischad produktion som inte speglar hur majoriteten av svenska livsmedel produceras. Dock är den här typen av avtal med restauranger en spännande affärsidé för småskaliga lantbrukare. Avtal med restauranger är ett utmärkt sätt för lantbrukare att stärka sitt varumärke, knyta närmare kontakt med konsumenten, få ett prispremium och få en garanterad avsättning för sin produktion.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>