Borde vi äta mindre kött?

Efter FAO:s rapport Livestock’s long shadow från 2006 är de flesta medvetna om att köttkonsumtion bidrar till stor miljöpåverkan. Som följd av rapporten har bland annat kampanjen “meatless monday”, eller “köttfri måndag” som den heter i Sverige, dragits igång. Kampanjen har fått stor spridning och till och med påverkat vissa svenska flygbolag och hotell till att inte servera kött på just måndagar.

Minskad köttkonsumtion debatterats flitigt men i en debattartikel i SvD skriver LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson att köttfria måndagar inte löser några klimatproblem. Hon menar att vi måste skilja på konsumtion och produktion av kött och vill hjälpa konsumenter att göra ett informerat val i matbutiken, oavsett vad man äter. Jonsson slår ett slag för svenskt kött eftersom “den svenska köttproduktionen är en av de mest klimatsmarta i världen”. Genom att välja svenskproducerat kött kan alltså konsumenter som vill äta kött bidra till en mer klimatsmart köttproduktion. Detta står i kontrast mot faktumet att “den 40-procentiga ökning av köttkonsumtionen som skett sedan 1990 har nästan uteslutande bestått av importerat kött”.

Kampanjer som köttfri måndag får väldigt snabb och stor spridning eftersom den spelar på människors vilja att göra det ”rätta”. Det är lätt, både för företag och privatpersoner, att sluka ett sådant budskap med hull och hår utan att tänka efter.

Därför är det kul att se att LRF syns i media och lobbar för ett livskraftigt svenskt lantbruk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Borde vi äta mindre kött?

  1. Pingback: Oj vad det pratas kött! | Sociala medier i de gröna näringarnas land

  2. Pingback: Brax on Food » Blog Archive » Oj, vad det pratas kött

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>