Champagne och kor med rosett!

För några veckor sedan åkte två livsmedelsagronomer för att studera nutrition under en termin i Frankrike. Karin och Agnes har nu blivit väl bevandrade i det franska universitetslivet och har dessutom fått åka på en stor lantbruksmässa i Paris. Vi kunde inte låta bli att be om lite bilder och lite intryck. Därför bjuds det idag på ett resereportage!

I fredags besökte vi Salon International de l’Agriculture, SIA, i Paris. Det är en årlig tillställning som i år firade 50-årsjubiliuem där Frankrikes lantbrukssektor visas upp för allmänheten. Mässan var uppdelad i fyra delar. Det var djuren, växterna, företagen och livsmedlen, där samtliga områden i runda slängar fyllde en mässhall var. Vi – Karin och Agnes, som vanligtvis är livsmedelsagronomstudenter men förtillfället är på utbyte i Beauvais, Frankrike – ska här försöka beskriva denna absolut enorma mässa, vilka intryck vi fick och vad vi tagit med oss hem!

Djursektionen bjöd på uppvisning av nötdjur, grisar, får, getter, fåglar, hundar… Ja, till och med marsvin. I djurhallarna rymdes inte bara en paddock med läktare för uppvisning av (väl)avlade köttrasdjur, men även utställningsbås för de franska nötdjuren. Vi fick titta på och beundra storleken av raser som Blonde d’Aquitaine, Limousine, Charolais och Brune, med flera.

Nötdjursmanegen var fylld av många kilo muskler och nosringar. Det fanns likadana maneger för de andra djurslagen.

I djurhallarna stod även konsumentnära företag som Danone och McDonalds. Hos dem fick man reda på hur de tar vara på producenternas leveranser. McDonalds gick till exempel ut med att de bara använder franskt kött i sina hamburgare, något som nu livsmedelsföretagen generellt trycker lite extra på i och med hästköttskandalen. Det var väldigt intressant att strosa omkring bland alla djuren – och att slås av hur otroligt stora köttraserna är. Ett av vårt största intryck från mässan var upplevelsen av djuren. De var tvättade, ryktade, rosettprydda och ombonade av massvis med halm och såg ut att ha det bra. Men det slog oss snabbt att samtliga djur troligtvis var drogade för att dämpa den stress de utsattes för. Som följd såg de hängiga och omottagliga ut, vilket tyvärr ju var en förutsättning för att vi, och resten av besökarna, skulle få se dem.

En rosettinslagen ko och ett får med rosett.

Regionkänslan i Frankrike är enorm. Livsmedelsavdelningen fyllde den största delen av mässan och var uppdelad efter Frankrikes regioner, men även La France d’outre-mer, dvs. de forna franska kolonierna som fortfarande ligger under Frankrikes flagga, fanns representerade. En stark lokalpatriotkänsla kombinerat med matintresse har resulterat i en uppsjö av lokala specialiteter som alla fanns representerade. Till exempel, regionen som vi befinner oss i nu, Picardie, odlar gärna en särskild sorts böna som de stolt visade upp. Champagne från Champagne. Cantalost från Auvergne, och så vidare. I Frankrike finns en märkning som förkortas A.O.C. och är en slags ursprungsmärkning och visar på varans tradition som lokal specialitet. Det finns över 300 viner och 40 ostar som bär stämpeln. Det är något vi bör fundera på i Sverige – vara stolta över våra lokala livsmedel. Att kunna knyta an till maten och jorden den kommer från tror vi är oerhört viktigt. SIA har visat att man kan göra det på ett nytt och trendigt sätt som även faller Parisare i smaken (pun intented).

Vi fick sällskap av en orkester när vi hängde vid en av Champagnemontrarna.

Ett positivt intryck från mässan var att så många “vanliga” människor hittat dit. Paris-bor, långväga gäster, barnfamiljer, ungdomar och lantbrukare. Alla får se kossor! Barnen lockades av att få provsitta skördetröskor och spela Farming simulator medan de äldre skaffade sig en inblick i hur produktionskedjan från jord till bord ser ut, samtidigt som man kan provsmaka ostar och tampas med trängseln. Vi tycker att konceptet är beundransvärt och vill uppmana alla som har chansen, att åka dit.

Påminner om Ultuna?

Om man vill läsa vad vi gör utöver att springa på enorma jordbruksmässor kan man göra det på vår blogg Students in Beauvais. Tack Frida och Brita för utrymmet!

/Ankan och Kakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>