Coconut cravings

“Coconut water is the fastest growing beverage category in the world”

Älskar av någon anledning ordet coconut, låter så mycket roligare än kokosnöt! Varför ett inlägg om den håriga nöten kan man undra? En artikel i tidningen TIME (dec 17, 2012) handlar om att koksnötter är den senaste trenden vad gäller exotiska livsmedel i USA. Som hetast på marknaden är kokosnötsvatten – en klar, lite söt vätska som finns inuti frukten. Marknaden för kokosnötsdrycker har på bara något år fördubblats i USA och Europa och uppgick år 2011 till 1,7 miljarder svenska kronor. Marknaden förväntas fortsätta att växa kraftigt så det kanske kan vara en affärsidé för entreprenöriella läsare?!

En Julian Mellentin, vd på New Nutrition Business, menar att kokosnötsvatten är den snabbast växande produktkategorin inom drycker globalt och att marknaden växer till och med snabbare än den för energidrycker. Och det är inte bara kokosnötsvatten som efterfrågas. Kokosnötsolja som tidigare ansetts dålig på grund av sin höga andel mättat fett har blivit populär som ett substitut till smör och är stort inom vegankost. I åtminstone USA marknadsförs koknosnötsprodukter som natural-food och hälsokost.

Det finns dock ett problem som kan komma att göra succén kort – det finns för få kokosnötsträd i världen och värdekedjan från producent till konsument är ineffektiv. Kokosnötter odlas till stor av småbrukare i länder som Indonesien, Filippinerna, Brasilien och Kenya. Normalt brukar dom inte mer än 5 hektar mark och säljer sin skörd till mellanhänder som i sin tur säljer till industrin. Kokosnötsträdet växer i sina nativa områden fritt utan någon större skötsel. Småbrukarna har inte råd att använda mineralgödsel vilket innebär att kokosnötterna är ekologiska som standard.

Användningen av mellanhänder gör att producenterna får en liten del av kakan. Trots den högre efterfrågan på världsmarknaden och därmed högre priser får inte producenterna bättre betalt. I Asien får mellanhänderna 25-50% bättre betalt per kokosnöt än vad producenten får. Betalningen för koksnötter är många gånger usel vilket gör att producenterna inte planterar några nya träd. Enligt artikeln i TIME låg priserna 2011 mellan cirka 70 öre och 2,50 kr per kg. Tillgången på kokosnötter kan idag svara mot efterfrågan men det finns en oro att tillgången på nötter kommer vara otillförlitlig i framtiden då odlingen avtar eller förblir oförändrad. Fairtrade-program som används på många andra liknande jordbruksprodukter såsom kakao och kaffe finns inte för kokosnötter än. För att säkra tillgången på råvara finns exempel på företag som vertikalt integrerar bakåt i värdekedjan genom att utveckla kontraktsrelationer med odlare.

Amerikanska trender brukar så småningom nå Sverige så det är väl bara en tidsfråga innan vi hinkar kokosnötsvatten här också (om producenterna får bättre betalt vill säga)!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>