Collaborative consumption – en ny gammal idé!

Ibland är det roligt hur koncept och fenomen som existerat i generationer får ett nytt namn och helt plötsligt blir populärt på nytt! Ett sådant koncept är collaborative consumption (samverkanskonsumtion). Begreppet collaborative consumption har växt fram via alla de sajter på internet där människor kan dela, låna, sälja och byta sina prylar med varandra. Det handlar om att dela snarare än att äga och på de olika marknadsplatserna är det ofta person till person som gäller, inga mellanhänder. Rachel Botsman som varit verksam vid Oxford University och Harvard University har skrivit boken “What’s mine is yours” som handlar om just detta. Även om det inte är särskilt nytt att dela eller byta saker med varandra så har det nya tänket spridit sig och inspirerat till en massa nya affärsidéer. Collaborative Consumption har av TIME-magazine blivit rankat som en av 10 idéer som kommer förändra världen!

Exempel på CC

De mest välkända exemplen på CC är förstås blocket och ebay men det finns också exempel där det inte är några pengar inblandade,FreeCycle går ut på att inom vissa områden ge bort och ta emot saker helt gratis. Bilpooler är ett annat exempel, framgångsrika Zip Car finns i stora delar av USA, Canada och Storbrittanien. Hinner Du är ett svenskt initiativ där personer med brist på tid kan be personer som har tid över om hjälp med nästan vad som helst, till exempel klippa gräset eller skruva ihop IKEA-möbler. Det kanske mest banbrytande exemplet är den snygga sajten Airbnb där vem som helst kan hyra ut ett rum eller ett hus till någon annan för ett pris man bestämmer själv. Fler exempel finns i videon nedan!

Lantbruk och Collaborative Consumption? 

Den gigantiska stadsodlingstrenden är också ett exempel på Collabortive Consumption. Förra veckan rapporterade både DN och Sveriges Radio från söder i Stockholm där föreningen Trädgård på spåret gjort det möjligt för vem som helst att delta i odling och skörd av grönsaker. Tanken är att odlingslandskap som detta skall ta livsmedlen närmare konsumenten och bidra till en trevligare stadsmiljö. I USA har föreningen National Young Farmers Coalition dragit igång en variant av den traditionella maskinringen som kallas Farm Hack. Idén är att unga lantbrukare skall träffas och effektivisera sin maskinanvändning genom att dela på användningen av maskinerna men också genom att bygga om gamla maskiner för nya ändamål. 

Collaborative Consumption är som sagt inget nytt, kanske bara något som varit bortglömt ett tag, i alla fall i företagssammanhang. Det kan dock vara något att fundera över eftersom gemensam konsumtion kan spara både pengar och resurser!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Collaborative consumption – en ny gammal idé!

 1. Hej, så roligt att du skriver om CC. Vi på HinnerDu.se driver en mötesplats för folk som behöver hjälp med småtjänster och ärenden. Varför ska alla äga en borrmaskin när man kan låna eller ta hjälp av någon som redan äger en.
  Vi finns i danmark och i Sverige. Kika gärna på hinnerdu.se och på vår Facebook sida där vi har över 2000 fans: http://www.facebook.com/HinnerInteHinnerDu

  Så god den där glassen från GLASSBONDEN lät : )

  • Hej Sara!

   Kul att du hittat till vår blogg!
   Hinnerdu.se är en jättebra affärsidé tycker vi :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>