Delad mat är dubbel glädje

Hörde om en himla kul grej i helgen. Tydligen finns det i flera länder en dag då vem som helst får öppna restaurang. Det kan vara hemma på kontoret eller på gatan. På sajten Restaurant Day sätts ett datum, nästa tillfälle är den 16 november, och den som då vill starta restaurang för en dag kan lägga upp öppettider, typ av mat och plats och hoppas på att någon vill komma. Restaurant Day hålls fyra gånger per år.

Bilderna kommer från Restaurant Day’s pressfoton.

Vi har ju flera gånger innan varit inne på temat “delandets ekonomi” eller “the sharing economy”. En ny inställning till ägande som troligen kommer vara (och redan är!) en viktig del av framtidens affärsmodeller.

En av de mest kända plattformerna inom delningsekonomin är Airbnb där man kan hyra boende från privatpersoner istället för att ta in på hotell. Nu finns också ett Airbnb fast för mat! På EatWith.com kan man signa upp som gäst eller som värd och på så sätt bjuda på, eller bli bjuden på, en måltid hemma hos någon under resan.

Sajten startades för att fler skulle kunna undvika de typiska turistfällorna till restauranger som finns i alla storstäder och istället kunna hitta en lite mer genuin middag. Värden sätter ett pris per gäst och EatWith tar ut en avgift på 15%. På hemsidan är det bara att söka på plats, språk och antal personer för att kolla om det serveras någon middag i närheten.

Läs mer om idén i Time magazine.

Voilá!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Delad mat är dubbel glädje

  1. Hej! Verkligen jätteintressant med Restaurant Day. Vet ni om det har varit flera i Sverige? Imorgon, den 17e september, så arrangerar vi en kväll om Delandets Ekonomi i Stockholm. Vi kommer prata om vad som händer just nu och se lite olika positiva exempel. Det är mycket avslappnat och det vore jättekul om ni ville komma! Kl 18.00 på Entreprenörskyrkan. Här är Facebookeventet: https://www.facebook.com/events/171201039734326/ . Allt gott och tack för trevlig blogg! /Mattias

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>