Det eldas med höns

“Numera odlas biff i laboratorier och somliga forskare vill dessutom att vi i framtiden ska äta insekter. Kan vi inte i stället börja med de utmärkta köttdjur som i dag definieras bort?” – Mats-Eric Nilsson, SvD.

Förra veckan publicerade vi ett inlägg om matsvinn och hur det tär på jordens resurser. Hittade en artikel i SvD med rubriken “Sluta elda med höns!” som går på samma tema. För dom som sysslar med äggproduktion är det ingen nyhet men uttjänta värphöns eldas alltså upp eftersom vi konsumenter inte är intresserade av äta gamla hönor. Kan låta brutalt men hönorna gasas ihjäl med koldioxid i hönsstallet för att sedan “skyfflas” ut med traktor när gasen vädrats ut. Fåglarna eldas upp och blir värmeenergi alternativt mals till foder för minkar. Förr åt man såklart höna, hönsoppa och kokt höna ska vara gamla klassiker har jag hört. Tricket är koka hönan länge…

Föreningen Slow Food Haga i Stockholm vill stoppa resursslöseriet genom kampanjen Reclaim the Hen som syftar till att öka konsumtionen av hönskött. Enligt Jordbruksverket har utslagshöns ingen ekonomiskt värde i Sverige och många andra länder, att göra sig av med hönorna efter 75-80 veckor är enbart en kostnad för producenten. Ett problem med slakt av uttjänta hönor är att hönor har skör benstomme och lätt drabbas av skador vid utlastning och transport. Trots det tycker jag ändå det är tänkvärt att vi eldar upp sånt som faktiskt skulle kunna ätas. Kokt höna passar in i långkokstrenden, man kanske borde testa och göra sin egen hönsbuljong!

/Frida

Har du ätit höna?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>