Det finns fler kycklingar än människor

Det här med kycklingar och kycklingproduktion är rätt fascinerande. Blev lite kär i grafiken här nedanför med fun facts om höns (som är lånad från den här webbsidan), därför får det idag bli ett inlägg om just kyckling.

There Are More Chickens Than People in the World

 

Jesus, 19 miljoner kycklingar i hela världen alltså! I Sverige producerades totalt 78,1 miljoner kycklingar 2011, något som motsvarar 80 000 ton kyckling. Vår konsumtion av kyckling och även svensk kyckling har ökat under en lång följd av år. Enligt en rapport från Jordbruksverket äter svensken cirka 17 kilo kyckling per år och konsumtionen av kyckling är den köttkonsumtion som ökade snabbast mellan perioden 1990 och 2012. Enligt en annan rapport från samma källa var den globala exporten av fågelkött och ägg värd 196 miljarder kronor år 2010. Det utgjorde nästan 11 % av det totala värdet av handeln med animaliska livsmedel. EU är väldens fjärde största producent av kycklingkött och den näst största producenten av ägg. Priset på kycklingkött har ökat kraftigt sedan 2008 vilket kan bero på ökade foderkostnader.

Nördig fakta är att mördarmaskinen Tyrannosaurus rex närmaste nu levande släkting är tamhönan. Det var 2003 som ett 68 miljoner år gammalt ben med bevarande mjukdelar från en T-rex hittades i Montana, USA. Först några år senare lyckades ett amerikanskt forskningsteam ta fram protein från benet, vilket är det äldsta bevarade proteinet som någonsin upptäckts. Analys av proteinet visade att det hade samma sammansättning som hos dagens höns, något som tyder på ett nära släktskap. Ha en bra dag!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>