Det våras för svensk bärs

Återigen måndag efter en helg som gett lite försmak av sommaren. På helgerna dricks det en hel del öl, särskilt om det är sol! I lördags var det också Småbryggeriernas dag vilket firades på bland annat Malmö brygghus. Intresset för öl har ökat sista tiden och då särskilt intresset för lokala ölsorter. Närproducerad och småskalig ölproduktion är en stor trend. Mikrobryggerierna blir bara fler och fler och numera pratar man också om solobryggerier eller nanobryggerier. Det sistnämda är ensambryggare som brygger egen öl, typ hemma i källaren. I april skrev DN om 26-årige Fredrik Tunedal som producerar 250 liter öl i veckan. Sitt öl har han döpt till Pang Pang och säljer det till en handfull krogar och de närliggande Systembolagen. Coolt! 

Idag finns ca 60 ölbryggerier i Sverige och hela 11 stycken av dem startade under förra året. Intresset för öl börjar likna intresset för vin. Det är inte längre “en stor stark” som gäller, kraven blir högre och högre på att ölet skall passa ihop med maten och att det skall finnas karaktär och ett mervärde i ölets ursprung. På Systembolaget märks en tydlig ökning när det gäller efterfrågan på öl från små svenska bryggerier, enligt SVT har det ökat med hela 30%.

Öl är till stor del en jordbruksprodukt eftersom huvudingredienserna är malt, humle, jäst och vatten. Efter en snabb koll på hemsidan för Sveriges småbryggerier är det dock svårt att utläsa hur mycket av råvarorna som är svenska. På Nils Oscar bryggeri och på Södra Maltfabriken används dock en hel del svensk maltkorn, bland annat från Tärnö mälteri i Södermanland. När det gäller humlen så är det mesta importerat från bland annat Tyskland.

Åbro, som är ett av de större bryggerierna menar dock att det mesta av deras maltkorn kommer från Sverige, man menar också att det är bland det bästa maltet i världen! Tillsammans med Acne advertising har de gjort en kort film om Åbros bryggmästare Lennart. Syftet med filmen är att framhäva Åbros premiummärke Bryggmästarens. Har du en stund över så är det en fin film att kolla in!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>