En fjällko med känsla för lyx!

Fjällkon Pärla har blivit kändis. Per Bengtsson, delägare och kreativ ledare på den exklusiva restaurang-gruppen PM & Vänner ville dra trenden med ursprungsmärkta råvaror till sin yttersta spets. Idén var att servera mat som inte bara kom från en viss region eller en viss gård utan till och med från en viss ko! Med inspiration från single malt whiskey föddes varumärket single cow cheese, en krämig grönmögelost som lagrats lite extra och som endast produceras av mjölk som kommer från fjällkon Pärla. Som tidningen Forskning & Framsteg skriver:

“Mer exklusiv kan en ost knappast bli”

Osten tillverkas på Agnes gårdsmejeri på ön Kläcklinge utanför Växjö, Pärlas mjölk blev särskilt utvald för att den är fet och har hög proteinhalt. När osten serveras på PM & Vänners avsmakningsmeny får gästerna ett idolkort på Pärla. Osten har fått stor uppmärksamhet. När PM & Vänner fick pris för Årets matupplevelse år 2010 av White guide blev leverantören Pärla särskilt omnämnd och på ett EU-toppmöte fick alla jordbruksministrar smaka single cow cheese. Tidningen Forskning & Framsteg har just publicerat en artikel om singel cow cheese och om vad som egentligen är bäst ur klimatsynpunkt: ekologiskt eller närodlat, småskaligt eller storskaligt? Även SvD har skrivit om samarbetet.

Att leverera till en särskild restaurang är ett spännande sätt för småskaliga producenter att få en ökad försäljningsvolym och ett starkare varumärke. Det gäller att som småskalig producent hitta en balans mellan att behålla sitt mervärde och samtidigt kunna leva på sitt arbete. Nedan syns en bild på idolkossan Pärla, hämtad från Agnes Gårdsmejeri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>