Ett axplock från året som gått!

Som så många andra bloggare, journalister och förståsigpåare vill vi också avsluta året med en titt i backspegeln över det gångna året! En sak är säker, att blogga är ett säkert sätt att hålla sig uppdaterad på vad som händer i samhället, i vårt fall lantbruks- och livsmedelsbranschen. Och eftersom ABSOLUTAGRONOM.SE drogs igång först i oktober så ligger fokus på årets sista kvartal.

Den svenska mjölkkartan ritas återigenom om – Först ut var affären mellan konkurshotade Milko och svensk-danska Arla. Sen var det dags för Skånemejerier att kasta in handuken genom att flagga för försäljning av verksamheten till den franska mejerijätten Lactalis. Igår (torsdag) hölls en extrastämma för att klubba igenom försäljningen, dock röstade 5 av 42 ledamöter nej varför en ny extrastämma kommer att hållas den 9 januari. Skånemejeriers vd Björn Sederblad säger i en artikel i Sydsvenskan att han i dagsläget är övertygad om att försäljningen går igenom. Vad får dessa affärer för effekt på svenska mjölkbönders avräkningspriser? Ja det är svårt att sia om..Men det vi ser är följderna av en längre tids mycket hård konkurrens på den europesika mejerimarknaden. BIG IS KING!

Smörbrist i Sverige och Norge - Det var i september-oktober som vi hade smörbrist i Sverige. Ett tag gapade butikshyllorna tomma och Arlas smör var helt slut. Smörbristen uppstod genom en kombination av vi äter mer fett samt att svensk mjölkproduktion minskat under en längre tid. Arla löste situationen genom att importera smörfett från andra länder. I Norge blev det akut smörbrist i december vilket ledde till smörsmuggling från Sverige till Norge, ett tag kostade ett kilo smör över 1000 kr!

Succé för Lantmännens marknadsföring - Ingen har väl undgått att se Lantmännens reklamfilm “Trender kommer och går – vårt ansvar från jord till bord består” på TV och bio under jul och mellandagarna? Väldigt genomtänkt och snygg film med bra musik tycker vi. Lantmännen har till och med lanserat ett nytt ord! Språkrådets nyordlista för 2011 listar Restdejting som ett nytt ord och definieras som “en tjänst där man kan matcha sina matrester med andras och få ihop en måltid som man äter tillsammans”.

Matbrist – Under 2011 har livsmedelsförsörjningen fått stor uppmärksamhet som en av våra största utmaningar på global nivå. Internationella organisationer som till exempel FAO publicerar alarmerande rapporter som visar att vår livsmedelsproduktion måste dubbleras för att alla människor skall kunna säkra sin tillgång på mat. Dessutom finns stora utmaningar i att göra livsmedelsproduktionen så hållbar som möjligt! Generaldirektör José Graziano da Silva sammanfattar några av dessa utmaningar i en artikel i SvD idag.

Köttdebatten - Som vi har skrivit om köttkonsumtion (och produktion) under de senaste månaderna! Framförallt har “Köttfria måndagar”-debatten fått stort utrymme i media. Argumentet att vi i västvärlden bör äta mindre kött för miljöns skull ser vi inget problem med, tvärtom så håller vi med. Men det finns en poäng i att dra in debatten om svenskt kött vs. importkött eftersom våra svenska kor ständigt minskar i antal samtidigt som importerat kött väller in på svenska marknaden. Om kommuner och landsting ville ta sitt ansvar och köpa svenska råvaror i den utsträckning det går, skulle mycket se annorlunda ut. Till nästa årsslut hoppas vi verkligen att frågan om offentlig upphandling av mat har tagit ett steg i rätt riktning!

Hoppas att ABSOLUTAGRONOM.SE har inspirerat er läsare på ett eller annat sätt, och att vi förmedlat en positiv bild av agronomyrket. Under 2012 kommer vi fortsätta skriva om veckans agronomer och andra nyheter som har med lantbruk och livsmedel att göra. Efter våra första månader som bloggare är vår uppfattning att det finns ett stort intresse för branschen, och av allt att döma kommer det fortsätta växa. Kolla gärna in det fina bildspelet från agriculture.com för lite bilder från året som gått.

Vi hörs igen nästa år! // Brita & Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>