Få raketstart på karriären

Funderat på att söka ett traineeprogram? Klart du ska söka! Att börja arbetslivet som trainee är en klockren start om du tar vara på de möjligheter som ges. I Sverige finns ca 200 traineeprogram och riktar sig ofta till nyexaminerade civilingenjörer och civilekonomer eller motsvarande. Med andra ord är ekonomagronomer behöriga att söka väldigt många traineeprogram men det finns även goda möjligheter för andra inriktningar. Företag inom lantbruks- och livsmedelssektorn som har traineeprogram är Lantmännen, Arla, Unilever, Axfood, Pågen och Skånes Livsmedelsakademi. Någon som känner till fler???

Traineeprogrammen brukar ha mellan 2-20 platser och pågår ofta i ett till två år.  Konkurrensen om platserna är tuff, det kan vara så många som 2000 sökande till ett program. Det som gör traineeprogrammen så eftertraktade är att du får chansen att testa på olika typer av tjänster inom olika verksamhetsområden. På så sätt får du en unik helhetssyn över företaget samtidigt som du skaffar dig ett brett kontaktnät. Om det är ett internationellt företag är minst en period förlagd utomlands. Programmen varvas också med utbildning inom exempelvis ledarskap, kommunikation och förhandling. Att ha en mentor under programmet som hjälper dig framåt i din utveckling är vanligt.

Traineeprogrammen är ett sätt för företagen att profilera sig bland unga akademiker och även locka till sig talanger. Självklart är tanken att en traineetjänst ska leda till en “vanlig” anställning inom företaget efter traineeprogrammets slut. Rekryteringen sköts i de flesta fall av rekryteringsbolag och består av flera urvalsprocesser. Ofta är det inte förrän längre fram i processen som du får möjlighet att träffa en representant från företaget.

ABSOLUTAGRONOM.SE vill att du ska ha så bra chans som möjligt att bli antagen. Därför pratade vi med en skärpt och framåt kille som är ekonomagronom och som själv sökt traineeprogram och kommit långt i urvalsprocessen. Vad ska man tänka på när man söker en traineetjänst? Att vara VÄL FÖRBERED är A och O. Att gå på jobbintervjuer handlar mycket om erfarenhet och det bästa är om du har några färska intervjuer i ryggen. Framförallt är det viktigt att fundera på varför du vill ha traineetjänsten, vem du är som person och vad du vill. Du måste helt enkelt kunna sälja dig själv. Självklart efterfrågar företagen ödmjuka människor men man ska inte vara rädd för att lyfta fram sina starka sidor. Det gäller även att vara på hugget, driven och utåtriktad. En annan lärdom är att alltid vara sig själv. - Du kan inte vara någon annan än dig själv och om du försöker vara något annat så kommer det upptäckas rätt snart.

Gå in på företagens hemsidor och ta reda på när nästa ansökningsperiod börjar. Sen är det bara att börja förbereda sig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>