Fira påsk med rostas och syrlig avslutning!

Nu bär det av hem för att fira påsk! I helgen hade vi lite middag med vänner och passade på att laga något som passar perfekt inför påskens middagar. Vi lagade en stek på rostas som täcktes med en rosmarinblandning och till det en smakrik balsamvinägersås. Den rejäla köttbiten kom från Hannas far som har ekologisk nötköttsproduktion på Österlen. Helt perfekt för vår del eftersom det finns många möjligheter för oss att prova olika köttdetaljer. Vi kommer säkert dela med oss av fler “köttiga” tips längre fram här på bloggen. Rostas är en “nygammal” styckningsdetalj av nötkött som är den inre muskeldelen av rostbiffen. Näst efter oxfilén i mörhet kommer rostas. Rostas tillagas oftast på samma sätt som oxfilé men är något billigare. Temperaturerna i receptet ger mediumstekt köttbit.

Rosmarintäckt rostas (6pers)
1,4 kg Svensk rostas
2 msk torkad rosmarin
8 rivna vitlöksklyftor
finrivet skal av 1 citron
1 tsk råsocker
1 msk kinesisk soja
3 msk rödvin
1 msk salt
2 tsk svartpeppar

Balsamvinägersås
2 dl balsamvinäger
2 dl lingonsylt
1 msk kalvfond
1 msk honung
1 msk råsocker
1 dl vatten

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125˚C.
2. Blanda rosmarin, vitlök, citronskal, råsocker, soja, rödvin, salt och peppar i en skål. Gnid in köttet i blandningen, placerad på en plåt eller i ugnssäkerform.
3. Stick in en stektermometer mitt i steken. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 52˚ (ca 1 timme och 30 minuter) När steken är färdig i ugnen, låt den då vila inlindad i folie i ca 15 minuter.
4. Under tiden som steken tillagas i ugnen kan såsen förberedas. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull.
5. Låt såsen koka upp och sedan koka i ca 30 minuter. Smaka av såsen, den behöver inte redas men kan behöva späs med vatten.
6. Skiva köttet och servera det tillsammans med den smakrika balsamvinägersåsen.

Tips att servera till:
I helgen gjorde vi potatishalvor i ugnen kryddade med rosmarin och flingsalt. Samt en grönsallad med rödbetor och chevreost. Utöver såsen gjorde vi också ett vispat smör smaksatt med vitlök och sweet chili.

Citronpaj
Helgens middag avslutades med en syrlig citronpaj. En sån här klassisk enkel paj kan aldrig bli fel som en god avslutning på middagen.Pajen är inspirerad av Johannas farmor då detta var något som hon bjöd på varje middag även om det också varit en annan efterrätt! Om man som liten frågade henne om receptet på pajen gick det aldrig att få. Det var hennes hemliga recept. Trots detta tror vi att vi har lyckats göra en nog så god citronpaj

Pajskal
100 g smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 ägg
1 msk kallt vatten

Fyllning
2 stora citroner
2 dl strösocker
4 äggulor
2 ägg
100 g smör
4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200˚C.
2. Blanda smör, vetemjöl, florsocker i mixer. Tillsätt ägg och vatten, blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ställ i kylen ca 1 timme.
3. Grädda pajskalet i 10-15 min, låt svalna.
4. Riv skalet från citronerna och pressa ut saften. Blanda citronskal, citronsaft, strösocker, äggulor och ägg i en kastrull. Värm på svag värme till det tjocknat. Ta kastrullen från plattan och tillsätt smöret. Låt kallna.
5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa till en maräng.
6. Häll citronkrämen i pajskalet och bred över marängen. Grädda i ugnen ca 5 min, marängen ska få en fin färg.

Glad påsk! / Hanna & Johanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>