Följ en konservburks resa över halva jordklotet

Hittade en fint skriven artikel i The Economist som berättar om en finsk dokumentärfilm med premiär i januari. På ICA och Citygross finns hyllmeter efter hyllmeter med processad och “all-in-one” mat som till exempel pizza, konserver, pajer och enportionsrätter. Väldigt bekvämt för konsumenter med lite tid och ork för matlagning. Och prislappen är ofta låg, vad kan exempelvis en burk ravioli kosta? Knappt 30 kr kanske…Men vad innehåller egentligen all färdigmat, var kommer den ifrån och vem har producerat den? Dom frågorna vill den finska dokumentärfilmaren Katja Gauriloff svara på i sin film som följer en burk ravioli på dess väg från Bauxitgruvan i Brasilien där råvaran till aluminiumburken bryts, till grisbonden i Danmark, slaktaren i Polen och spannmålsbönderna i Ukraina… till hyllan i en finsk mataffär. Ingredienserna kommer från de länder där det är billigast att producera och transportera dom för att därefter processas och paketeras på en centralanläggning i ett annat land. Filmen försöker till skillnad från andra dokumentärer om matens ursprung inte demonisera den industriella livsmedelsproduktionen. Istället intresserar sig Gauriloff för människorna bakom ingredienserna i ravioliburken. Varje del i kedjan från jord till bord berättas av en eller fler arbetare; dom danska slaktsvinnsuppfödarna pratar om hur dom älskar sitt jobb och önskar att människor var lika odömmande som grisar; den polska slaktaren ber om guds förlåtelse för att han gör vad han gör; portugisiska kvinnor plockar tomater osv. Filmen skildrar delvis människor som lever ett hårt liv på olika håll i världen. Gemensamt för alla är att dom drömmer om ett bättre liv för sina barn. Filmen heter passande nog Canned Dreams. Kolla in trailern nedan!

I Helsinki Times berättar Katja Gauriloff att hon aldrig kunnat ana hur långt hon skulle resa för att följa ravioliburkens väg. Ingredienserna i burken färdades totalt 30 000 kilometer fram och tillbaka över Europa för att slutligen konserveras på burk i Frankrike och exporteras till Finland.

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>