Försök att stoppa tjuvjakt

Priset på noshörningshorn är all-time-high, 65 000 dollar per kg får man betala på svarta marknaden vilket är mer än världsmarknadspriset på guld.

Inte helt oväntat leder prisökningen till stora konsekvenser för världens noshörningsbestånd. Ca 85% av Afrikas noshörningar finns i Sydafrika som för närvarande har stora problem med tjuvjakt. Enligt en artikel från BBC har i år minst 618 sydafrikanska noshörningar dödats, vilket är nästan det dubbla jämfört med 2010. Majoriteten av noshörningarna skjuts i den världsberömda Kruger National Park. Hur är det möjligt att det sker så omfattande illegal jakt i, en förvisso stor, men ändå nationalpark?  Noshörningshorn efterfrågas främst i Asien av medicinska skäl, det tros minska toxiner i kroppen eller till och med bota cancer. Naturligtvis finns inga som helst vetenskapliga bevis för att noshörningshorn skulle ha några sådana effekter. Att människors vidskepelse, okunnighet och ignorans leder till att arter utrotas är oförsvarbart och avskyvärt!

Nyligen slöts ett bilateralt avtal mellan Sydafrika och Vietnam för att minska tjuvskyttet (och handeln). Frågan är vilken effekt det får. Sydafrika diskuterar även att legalisera handel med noshörningshorn för att försöka skydda sina noshörningar. WWF är starkt kritiska men det höjs röster för att det skulle kunna ha en positiv effekt genom att djuren får ett värde för lokalbefolkningen. Om lokalbefolkningen har möjlighet att tjäna pengar på handeln kommer de skydda djuren på ett mer effektivt sätt än vad vakter i reservat etc kan göra. Jag har svårt att se att efterfrågan i Asien skulle stabiliseras eller att antalet dödade djur skulle minska om det blev lagligt. Att avhorna djuren för att göra dem oattraktiva för tjuvjägare fungerar bara delvis eftersom man bara kapar 1/3 av hornen (finns mer att ta). Ett annat lösningsförslag är att föda upp noshörningar för hornens skull, kanske lite som man föder upp bison i hägn. Om det fungerar så känns det som en rimlig lösning och då måste handeln legaliseras antar jag. Precis som på andra djur med horn växer hornen ut igen om man tar bort hornen, det tjuvjägarna dock gör är att ta bort hela hornet (med motorsåg) från basen vilket gör att djuret förblöder. Mer kreativa lösningar jag hittade i kommentarsfältet på BBC-artikeln är att förgifta beslagtagna horn med tungmetaller eller andra gifter och sedan sprida det på marknaden för att avskräcka konsumenter. Ett annat att tillverka kemiskt noshörningspulver som inte kan skiljas från det riktiga och översvämma marknaden med det falska pulvret. Självklart vore det bästa om människor slutade efterfråga produkter från utrotningshotade djur men det kommer nog tyvärr dröja innan vi är där.

Just nu kör WWF en kampanj som heter “Stoppa juljakten” där du kan skänka en engångsgåva som går till att bemanna parker med parkvakter över julhelgen och därmed skydda elefanter och noshörningar. Det är tydligen så att tjuvjägare passar på under julhelgen då många parkvakter åker hem till sina familjer. Det är rena julafton för tjuvjägarna tråkigt nog. Förra julen gjorde extra bidrag från WWF Sverige att 80 parkvakter i Liwale i Tanzania utstationerades under 2 veckor i områden där tjuvjakt är omfattande. Det ledde till att man tillfångatog 45 tjuvjägare, plockade bort 735 snaror och beslagtog 400 kg elfenben. Två hundralappar räcker till mat och förnödenheter för 10 dagars patrullering för en parkvakt. Jag ska ge det i julklapp till min bror (tror att jag utan risk kan skriva det här då han inte är vår mest trogna läsare)!

/Frida

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>