Framtidens familjejordbruk?

Vi har tidigare skrivit om torkan i USA som drivit upp världsmarknadspriserna på spannmål under sommaren. Hittade det här gulliga YouTube klippet om hur man förhindrar torka! Bakom klippet finns familjen Knuth som driver ett storskaligt familjejordbruk i Nebraska, USA. Efter en snabb titt på deras hemsida förstår man att familjen är helt galna i ny teknik. För er som gillar STORA maskiner kan vi starkt rekommedera att titta på klippen under Media/News och Video Gallery. Ett klipp visar gårdens såmaskin som med sina 48 rader är den största såmaskinen vi någonsin sett! Majs och sojabönor är det som man främst odlar på gården. Vore intressant att veta hur många hektar som familjen/företaget brukar, tyvärr kunde vi inte hitta någon info om det. Gissar på att gården är aningen större än medelgården i Sverige. 

 Kan det bli större än så här?!

Funderar på hur ett typiskt svenskt familjejordbruk kommer se ut om 20 år…Hittade en artikel i Svensk Tidskrift från 1944 som handlar om jordbrukets storlek. Då skrev en lantmästare Sandström så här:  

“Framtidens ladugårdar måste troligen vara av den storlek att de böra skötas av en manlig ladugårdsskötare. Utvecklingen på det maskinella området i förening med en omläggning till mera extensiv drift kommer troligen också att medföra att framtidens familjejordbruk kunna vara minst dubbelt så stora som de nuvarande. Den i dag lämpliga fördelningen av jorden i familjejordbruk om 10-15 hektar åker kommer kanske redan om ett årtionde att vara föga ändamålsenlig”.

Visst är det intressant att läsa om hur någon tänkte kring framtiden förr i tiden?! Den där Sandström verkade inte tro att kvinnor kan sköta stora mjölkbesättningar, så fel han fick! Om du som läsare har tankar och idéer kring framtidens familjejordbruk vore det jättekul om du ville skriva ett inlägg på bloggen. Maila oss i så fall :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>