Framtidens kök

Via en blogg hittade jag för ett tag sedan ett klipp från CBS tv-show med namnet “the 21st century” som sändes 1967. I showen ville man visa lite olika framtidsscenarier om hur vardagen skulle se ut år 2001. Det här klippet handlar om framtidens kök och matlagning.

“Meals in this kitchen of the future are programmed. The menu is given to the automatic chef via typewriter or punched computer cards.” 

Det som slår mig när jag ser detta är att det som presenteras är en väldigt opersonlig matlagning. På 60-talet sågs det antagligen som otroligt lyxigt och praktiskt att maten automatiskt lagar sig själv. Men hur blev det då i framtiden? Den ultimata vardagslyxen idag är ju maten som självförverkligande, att göra storkok, baka och sylta, gärna i ett stort ljust kök med allt som behövs för att bjuda sina vänner och sin familj. Men som vi vet lagar vi ju egnetligen inte så mycket mat som vi gärna vill tro att vi gör….

Sen finns det ju den helt andra sidan av myntet som påminner lite mer som det där som kommer åkandes på brickan i klippet, nämligen billiga färdigrätter och halvfabrikat med ett ihop-plock från de billigaste leverantörerna. Färdigrätter och halvfabrikat ses ju inte som någon lyx kanske, men är i högsta grad en del av vardagen.

Saker som de missat i klippet är ju också all mat som slängs idag och det här med fokus på råvaran verkar inte heller ingå i 1967 års bild av framtidens kök och matlagning. Något som man kanske skulle vilja att det gått i uppfyllelse är ju det här med att tallrikarna smälts ner efter varje och måltid och sedan blir till nya tallrikar. Ingen diskmaskin och oändlig användning av tallriken!

Hur kommer det se ut 2100?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>