Frankensteaks!

För snart ett år sedan skrev vi om in vitro-kött här på bloggen. In vitro-kött (betyder ungefär kött “i glas”) och odlas i laboratorium genom att stamceller får föröka sig och bli till muskelceller i en näringslösning som sedan behandlas med elektriska impulser för att växa. Under året har debatten om in vitro fortsatt på alla möjliga håll och kanter. I januari hade The Guardian en artikel om bland annat forskaren, filososfen och konstnären Koen Van Mensvoort som samlat ingenjörer, marknadsförare och filosofer för att utveckla idéer kring framtidens mat. På sidan NextNature kan men se lite av det han jobbat med (kolla in!). Generellt är det inte några direkta stekar som tillverkas i labb utan snarare något som påminner om geléaktig köttfärs. På en utställning vid det Tekniska Universitet i Eindhoven har den stickade köttbiten på bilden ställts ut som ett exempel på framtidens kött!

De som förespråkar odlat kött menar att det skulle kunna försörja världens människor med protein med minskad påverkan på miljön och utan att döda några djur. Utmaningen är dock att tekniken fortfarande är väldigt dyr och att det finns en viss blä-faktor i att äta något som känns så artificiellt, en “frankensteak” helt enkelt. Mat handlar så mycket om traditioner och vanor att detta kommer ta lång tid att ändra på.

De som är emot in vitro-kött menar att det finns många etiska problem. Vad hindrar oss från att framställa människokött till exempel (man vill ju inte riskera att äta sin kompis!). Eftersom det enda som krävs är en enda cell som sedan förökar sig så kan ju den cellen komma från vad som helst, och hur ska vi kunna vet vad vi äter? En annan invändning är att det rent smakmässigt inte kan ersätta något annat än det sämsta köttet eftersom det aldrig kommer smaka som kött från ett djur som haft det bra. Motståndare menar också att ifall det är en proteinkälla vi är ute efter så måste det väl inte vara just kött. Ska det tillverkas i lab kan det lika gärna vara något helt annat som man odlar.

På Beckmans school of design i Stockholm har några elever gjort den här reklamfilmen för in vitro-kött. De menar att in vitro kan stoppa dagens ohållbara köttindustri och de vill att fler ska få veta att tekniken finns.

Något som alltid är problematiskt med den här typen av diskussioner är ju att om vi inte äter kött överhuvudtaget så är det ju väldigt många sorters djur som vi inte längre kommer ha. Grisar, kossor och lamm ska de bara vara på zoo? Och om vi inte äter kött, vad ska vi då göra med äldre mjölkkor?

Hur som helst är det spännande att följa utvecklingen. Får jag sia om framtiden så både tror och hoppas jag att kött kommer vara en lyxvara som vi äter på helger och vid särskilda tillfällen. Eller kanske kommer vi inte ha något annat val än att äta “Frankensteaks” i framtiden? Missade tyvärr dokumentären “Älskade kött” som gick på SVT2 igår kväll, får kolla in den en annan gång!
/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>