Ge frysta ärtor en chans

“Glöm vad matexperter och gourméer säger. Några av de godaste och mest hälsosamma livsmedlen är också bland de billigaste och mest vanliga. Och du behöver inte gå längre än till mataffären för att hitta dem”. 

Så inleds en artikel i förra årets decembernummer av TIME med rubriken Give (Frozen) Peas A Chance, And Carrots Too (kul rubrik!). Artikeln riktar sig till amerikanska konsumenter och vill slå hål på myten att det måste kosta att äta hälsosamt. Läser man trendiga kokböcker och tittar på matlagningsprogram i TV kan man få uppfattningen att det är väldigt krångligt och dyrt att äta bra mat; senaste decenniets mattrend har i hög utsträckning vurmat för småskaligt, närproducerat och ekologiskt vilket inneburit att det skapats en viss elitism kring mat. Artikeln argumenterar för att det kan vara billigt och enkelt att äta hälsosamt. Man behöver inte köpa ekologiska, närproducerade och färska grönsaker i dyra specialbutiker och på farmers’ markets för att äta sunt. Nej, frysta grönsaker är i princip lika bra och har betydligt lägre pris. Näringsmässigt är den enda skillnaden mellan frysta och färska grönsaker innehållet av vattenlösliga B- och C-vitaminer som tenderar att vara något lägre i frysta grönsaker. Det kan dock undvikas om grönsakerna ångas istället för blancheras men eftersom det tar längre tid tillämpas inte ångmetoden inom livsmedelsindustrin. Andra vitaminer som karoten, tiamin och riboflavin påverkas inte överhuvudtaget av nedfrysning. Förutom att handla om frysta grönsaker leder artikeln läsaren genom hyllorna i en vanlig mataffär och diskuterar vad som är nyttiga och mindre nyttiga alternativ av olika livsmedel, att man kan äta allt i måttliga mängder etc. (ingen världsnyhet kanske). Artikeln är för övrigt skriven av kirurgen och professorn Mehmet Oz som är känd från det amerikanska programmet The Dr. Oz Show som han hostar.

Budskapet att frysta grönsaker är lika bra som färska är vettigt och bra. Det svenska programmet Historieätarna tar i delen om 70-talet upp att vi i framtiden kanske måste vänja oss vid att äta mer som man gjorde på 70-talet, dvs. mindre färsk frukt och grönsaker och mer frysta varianter av detsamma. Det är resursslöseri att importera färsk frukt och grönsaker från hela världen året runt. Hur miljömässigt hållbart är det egentligen att äta sugarsnaps från Kenya eller Guatemala som finns i varje svensk butik? Dessutom innebär frysta livsmedel mindre matsvinn eftersom maten inte blir dålig. Sen kan man tycka att färska morötter inte är speciellt dyrt, borde inte heller vara det i USA så där förstår jag inte vart artikelförfattaren vill komma. Det är tydligt att artikeln är skriven för en amerikansk publik. En stor andel av befolkningen anses vara överviktig och 46 miljoner amerikaner (ca 15% av befolkningen) får så kallade food stamps från myndigheterna för att ha råd att köpa mat.

Visste du förresten att konserveringstekniken att frysa mat började tillämpas på 1920-talet då amerikanen Clarence Birdseye kom på en metod för att frysa mat och samtidigt bevara matens struktur och smak? 1929 sålde han sina patent till ett företag som småningom kom att bli General Foods och Birds Eye är idag ett internationellt välkänt varumärke för fryst mat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>