Grisen väcker känslor

Från och med 2016 kommer det det bli förbjudet att kastrera smågrisar utan bedövning, och en av sommarens nyheter på grissidan är att grisuppfödare kommer kunna söka ersättning för smärtfri kastrering av smågrisar. Det kommer också gå att söka ersättning för andra åtgärder som gör att kastrering inte behövs, som till exempel vaccin mot galtlukt.

För den som inte vet är anledningen till att smågrisar kastreras att köttet från könsmogna okastrerade hangrisar kan lukta och smaka väldigt illa. Grisbranschen har bestämt att från och med 2012 använda smärtlindring innan kastrering av grisar. Smärtlindring är inte samma sak som bedövning men det är ett sätt att fasa ut den obedövade kastreringen.

Det här är ett ämne som diskuterats och forskats på under lång tid för att hitta alternativ till traditionell kastrering. Att vaccinera mot galtlukt är ett exempel på ett sådant alternativ. Ett annat alternativ är att grisarna skall gå till slakt tidigare för att inte hinna bli könsmogna. Problemet med nästan alla alternativ är att det innebär en hel del kostnader. Det har också diskuterats vem som ska ge bedövningen, veterinären eller djurägaren?  Idag finns det kurser som gör att djurägaren själv får ge lokalbedövning. Att vaccinera mot galtlukt när grisen är äldre är komplicerat eftersom det innebär att det är stora grisar som ska hanteras vilket kan vara farlig för djurskötaren, det måste också finnas nya rutiner för slakterierna som måste ta bort testiklarna i efterhand.

Det som är svårt är att hitta ett alternativ som passar grisen, grisuppfödaren, slakterierna och konsumenterna. Frågan är om konsumenter kommer vilja betala för att grisarna blir bedövade?

Som ekonomagronom har man hört ett flertal gånger att det kan förstärka identiteten och trovärdigheten om förpackningar har ett foto på framsidan. När det gäller kött är det dock så att det helst skall vara ett foto på grisuppfödaren eller gården. Är fotot av en gris blir det alldeles för uppenbart vad som ligger i paketet, vilket kan avskräcka köparen. Detta gjorde att jag reagerade när jag hittade videon nedan. Den handlar om en slaktare i USA som specialiserat sig på småskalig och högkvalitativ slakteriverksamhet där köttet kommer från gårdar i omgivningen och där så lite som möjligt går till spillo. Här har man försökt framställa styckningen som ett hantverk. Utomlands är det ganska vanligt att man ser hela djur hänga i fönstret på slakteriet. I Sverige är det dock sällsynt att man så tydligt vågar göra den kopplingen mellan djur och mat.

/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>