Hälla ut ketchup och äta kartong

Hittade en artikel i Forbes som listade de bästa mat-innovationerna från 2012. Där fanns särskilt två trender som var lite extra kul.

Som nummer ett på listan fanns LiquiGlide. Matsvinn har i sig själv varit ett flitigt debatterat ämne den sista tiden, och en del av det matsvinnet består ju av det som inte går att få ut ur förpackningarna. I yoghurtföpackningar, tandkrämstuber och ketchupflaskan är det alltid lite som är kvar. LiquiGlide gel är en sorts beläggning som kan fästas på insidan av förpackningar och som gör att innehållet inte fastnar.

Helfränt! Kolla filmen nedan.

Som nummer fem på listan över mat-innovationer kommer WikiCells, vilket också är en förpackningsinnovation. Tillsammans med en designer har Dr. Edwards som är professor och biomedicinsk ingenjör från Harvard utvecklat framtidens förpackningar, nämligen sådana man ska äta upp! Med inspiration från naturen, där till exempel frukter har fullt ätbara skal som skyddar innehållet, har wikicell utvecklat olika typer av förpackningar gjorda av livsmedelspartiklar från bland annat choklad, frukt och alger. Tanken med förpackningen var från början att den skulle användas vi leveranser av mat, till fattiga områden i framför allt Afrika, för att minska mängden avfall. Men idag har idén dessutom lett till produkter som Wiki cocktail där en skvätt cointreau är förpackad i ett hölje av apelsinskal.

Wikicell förpackningarna består av två lager. Det lager som är närmast innehållet är ett gelatinlknanade hölje som är gjort av elektrostatiska laddningar och biokemiska föreningar och som kan hålla vätska och andra rinnande produkter. Det yttre lagret, som är det som skall vara “kartongen”, är antingen ätbart eller fullt komposterbart och kan bestå av alger restprodukter från sockerrör eller något helt annat. Tanken är att man istället för att dricka till exempel juice ur en plastflaska skall kunna dricka juice från en förpackning gjord av apelsinskal eller dricka choklad från en chokladförpackning. Den första kommersiella produkten är Wiki Icecream som är en glass omgiven av ett kakdegshölje förpackad i bagasse som kommer från sockerröret, se bilden ovan.

Utmaningarna med Wikicell är förstås att kunna tillverka förpackningstekniken storskaligt och få den att hålla för transporter och hantering. Hygien är också en viktig fråga, men tanken är att det yttersta lagret av Wikicell ska kunna tvättas precis som en frukt. Edwards säger till Fast-Coexist att de hoppas kunna sälja en förpackningsmaskin till restauranger och butiker som är intresserade. För moderna restauranger kan hela idén med ett ätbart hölje användas för att höja smakupplevelsen. Som Edwards säger: “Our perspective is that eventually, the packaging of tomorrow will be the fruit of today” 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>