Hanna & Johanna matbloggar!

För att ännu tydligare koppla ihop lantbruk, livsmedel och mat så har vi bjudit in två matbloggare! Hanna och Johanna är två väldigt matintresserade agronomer. Hanna läser med inriktning ekonomi och Johanna med inriktning livsmedel. De har stor passion för mat och ett särskilt intresse för råvaror. Det är till och med så att båda kommer från skånska gårdar med egen livsmedelsproduktion och gårdsbutik!  Idag bjuder de på en klassiker…

Köttbullar med potatisstomp
När debatten går het om hästköttbullar tänkte vi inspirera er med ett recept på våra hemmagjorda favoritköttbullar. Vi har valt att göra köttbullar på svensk nötfärs, men välj gärna en färs som du gillar. Köttbullar är faktiskt väldigt lätt att slänga ihop och det krävs inte många ingredienser för att det ska bli riktigt bra. Ett tips är att göra dubbelsats så har du goda köttbullar i frysen till en annan gång. Till köttbullarna serverar vi potatisstomp med västerbottenost samt rårörda lingon och gammaldags pressgurka. Att vi använde oss av ost i potatisstompen berodde på att det låg en bit och väntade på att bli använd i kylen och det gjorde potatisstompet till en höjdare.

Ingredienser; (4pers)
Potatisstomp:
1,3 kg svensk potatis
200 g västerbottenost (ger mycket sälta)
En näve färsk timjan
2 dl svensk mjölk
salt och vitpeppar efter smak

Köttbullarna:
600 g nötfärs (fläsk- eller fågelfärs, tillsätt ½ dl ströbröd)
1 liten riven gul lök
1 ägg
1 dl mellangrädde
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Sås:
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 tsk svartpeppar
1 tsk soja
salt efter smak

Pressgurkan:
1 gurka
3 krm salt
1 msk ättika (24%)
2 msk socker
2 msk fryst persilja
vitpeppar efter smak

Rårörda lingon:
400 g lingon
1 msk socker
1. Skala och koka potatisen med salt.
2. Hyvla gurkan med en osthyvel. Blanda ihop övriga ingredienser i en skål, när sockret löst upp häll det på gurkorna. Ställ åt sidan.
3. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna. Rulla köttbullarna till valfri storlek och stek i rikligt med smör.
4. När köttbullarna är färdiga lägg dem åt sidan och vispa ur stekjärnet med crème fraiche och mjölk. Tillsätt svartpeppar, soja, salt och peppar, smaka av.
5. När potatisen är klar, vispa grovt ihop alla ingredienser till en stomp. Smaka av med salt och vitpeppar.
6. Vänd ihop de tinade lingonen med socker.

Hoppas det ska smaka!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>