Historieätarna- en lightversion

För ett tag sedan letade jag och mamma efter ett recept i en av Mormors kokböcker, jag tror det var ett kalkonrecept. Vi tog fram Hirams kokbok från 1960. Hiram, som egentligen hette Märit Huldt, var kokboksförfattare och matskribent i SvD. Även på senare tid har hon fått uppmärksamhet för sina kokböckers enkla och fantasifulla recept. Något som var speciellt med Hiram var att hon illustrerade sina recept med små fyndiga teckningar som ska föreställa hennes alterego, en kokboksklassiker helt enkelt.

Hur som helst, detta skulle inte handla om Hiram, för när vi öppnade boken trillade det ut en matsedel som Mormor har skrivit. Matsedeln beskrev hur veckans måltider skulle se ut. Middag och kvällsmat för hela veckan. Det var inte bara familjen som skulle äta utan också Rättaren med flera, som jobbade på gården.  Vi gissade att matsedeln är ifrån början av 60-talet och så här såg den ut: MÅNDAG-  Middag: Raggmunk, lingon, Rabarberkräm. Kvällsmat: Jansons frestelse
TISDAG- Middag:Grönsakssoppa, Tisdagsbullar med varm mjölk.  Kvällsmat: Blodpudding å lingon.
ONSDAG- Middag: Älgkalops, färdigstekt från frysboxen.
Kvällsmat: Mannagrynsgröt å mjölk.
TORSDAG –  Middag: Gula ärter från frysboxen, pannkaka å sylt. Kvällsmat : Grynkorv å lingon, från boxen.
FREDAG – Middag: Fläskkorv å potatispuré, äppelsoppa med russin. Kvällsmat: Mannagrynspudding.
LÖRDAG – Middag: Strömming å potatis, soppa. Kvällsmat: Spenat, potatis, korv.
SÖNDAG – Pannbiff med lök å potatis, konserverade bär.

Det är lite olika saker som jag reflekterade över när jag läste matsedeln. För det första är det välplanerat, vad som finns i frysboxen och vad som ska ätas, för att inte slösa med maten i onödan. För det andra är det troligen alla råvaror på matsedeln svenska. För det tredje är det mat för att orka jobba med kroppen, inget för någon som sitter still!

Tyckte det var ett roligt tidsdokument så här i Historieätar-tider. Kanske har vi något att lära?
/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Historieätarna- en lightversion

  1. Pingback: 1969 svarade köpta livsmedel för 24 % av hushållens utgifter. 2009 var siffran 13 % | Jordbruket i siffror

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>