Hon är snygg och gillar bygg

Var ett tag sedan sist men nu är det ÄNTLIGEN dags för Veckans agronom! Kom gärna med tips på personer du vill ska vara nästa Veckans agronom.

Veckans agronom heter Jenny WHIPPA Karlsson och är husdjursagronom med examen från 2011 samt före detta kårordförande. Sedan ett år jobbar hon som Byggnadsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala. Jenny var för inte så länge sedan med i ett inslag på UNT24 och det ville vi veta mer om därför bestämde vi möte med henne. Det hela började med att Jenny läste om hur en ICA-handlare i Jämtland höjt butikspriset på mjölk för att stötta lokala mjölkproducenter. Kan Jämtland, kan Uppland! Jenny är själv uppvuxen på mjölkgård och vill kunna fortsätta köpa svenska mjölkprodukter i butik även i framtiden. Därför bestämde hon sig för att försöka göra något för att stötta Sveriges mjölkbönder. Hon mailade cheferna på ICA Gottsunda i Uppsala och uppmanade dom att höja mjölkpriset i butik. Förutom att skicka mailet till ICA så vidarebefordrades det även till UNT och på den vägen kom Jenny med i ett TV-inslag. Butikschefen på ICA hörde av sig till Jenny och tyckte det var bra att hon engagerade sig i frågan och sa sig vilja fortsätta diskussionen, “men utan inblandning av pressen”. ICA Gottsunda menar att man inte kommer höja priset för att det i Uppsala finns premiumalternativ, såsom Sju Gårdar, där en större del av kakan går till lantbrukaren. På den punkten håller inte Jenny helt med. Vad som händer nu vet vi inte men vi hoppas att diskussionen mellan konsument och dagligvaruhandel fortsätter och att vi kommer få se fler exempel på konsumenter som aktivt tar ställning i olika frågor. Varför är den här frågan viktig för dig Jenny?

“Jag funderar själv på att ta över gården hemma men under dagens förutsättningar tvekar jag. Jag vill inte jobba ihjäl mig och inte få något för det. Precis som alla andra företagare är det rimligt att mjölkproducenter har ett vinstkrav i sin verksamhet för att kunna leva bra och göra investeringar”.

Vi frågar Jenny vilken mjölk hon själv köper. Hon säger att hon generellt väljer efter färg och var mjölken är producerad, inte efter pris. Genom att köpa närproducerad mjölk som Sju Gårdar och Upplands Mjölk från Gefleortens mejeri stöttar hon lokala bönder. Men det slinker ner en del Arlamjölk i varukorgen också (vilket också är ett bra val, dessutom levererar pappa till Arla :-) )! Vad innebär ditt jobb egentligen? Jag hjälper lantbrukare som vill bygga nytt stall med allt från ritningar, kostnadskalkyler, förprövning, myndighetskontakter, avtalsskrivning med byggföretaget och löpande kommunikation med byggföretaget under byggnationens gång. Man kan säga att jag håller ihop bygget åt lantbrukaren helt enkelt, berättar Jenny. Varje stallbyggnation innebär gårdsbesök och mycket kundkontakt vilket är det som Jenny uppskattar mest med sitt jobb. Det är även ett jobb där man får vara kreativ och lösa problem! Och så är det ju roligt att rita stallar! Men du är husdjursagronom, hur kom du in på byggsidan? Jag kom i kontakt med SLU:s byggen under min tid som kårordförande och tyckte det verkade intressant. Därför läste jag byggkurser i Alnarp och Uppsala och en distanskurs i CAD på Högskolan Dalarna. För den intresserade heter byggkurserna i Alnarp: Byggnadsplanering, Djurmiljö och byggnadsfunktion samt Byggnadskonstruktion. Sammanlagt blev det 50 hp. Jenny avslöjar att hon fick plugga en hel del för att klara kurserna på Alnarp! En sommar läste Jenny även kursen “Kvalificerad agronompraktik” och praktiserade på Hushållningssällskapet i Uppsala, vilket visade sig vara ett smart drag med tanke på var hon jobbar idag :-)

Tack för din medverkan Jenny och all lycka i framtiden!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>