Husdjursagronom i Hollywood

Jakten på kända agronomer fortsätter och nyligen kom ett tips om att Temple Grandin kan vara världens mest kända husdjursagronom.

Grandin (född 1947) är professor i Husdjursvetenskap vid Colorado State University. År 2009 blev hon utsedd till agronomie hedersdoktor på SLU för sitt arbete med att främja djurens välfärd. Grandin är känd för sitt engagemang i djurens beteende och för hennes revolutionerande forskning inom boskapsindustrin men har också kallats “världens mest välkända autistiska forskare”. Grandin har nämligen högfungerande autism och har i stort sett skrivit lika mycket böcker om autism som om husdjursvetenskap.

Grandins liv har fascinerat många och 2009 kom en hollywoodproducerad film med titeln “Temple Grandin”. Filmen har fått flera priser och handlar om hur Grandin som autistisk kvinna revolutionerat hanterandet av boskap på rancher och i slakterier i USA (filmen går att köpa eller hyra). Grandins filosofi bygger i stora drag på att en autistisk människas rädslor och sätt att tänka i bilder har stora likheter med kossors tankar och beteenden. På detta baseras också BBC dokumentären “The woman who thinks like a cow”  som handlar om Grandin och hennes arbete. Det finns massor av häftiga klipp om Grandin på youtube, nedan syns ett klipp där Grandin talar på TED, en organisation som ordnar konferenser för att samla världens främsta talare.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>