I matöknen är det längre till fruktdisken än till KFC

Något som är väldigt spännande med lantbruks- och livsmedelsbranschen är att den just nu diskuteras i många olika sammanhang, och ur många olika perspektiv. Här i Sverige handlar diskussionen ofta om vilken typ av mat som egentligen är bäst när är det dags att handla, hur skall vi välja mellan lokalodlat, ekologiskt, miljömärkt  och så vidare. Tar vi oss utanför Sveriges gränser är dock perspektiven och diskussionerna helt annorlunda.

Visste du till exempel 23 miljoner amerikaner bedöms leva i något som det amerikanska jordbruksdepartementet kallar för matöknar? Detta togs upp i radio P1:s program Klotet häromdagen. Matöknar är låginkomstområden där det på grund av långa avstånd till ordentlig matbutik anses vara betydligt lättare (och i vissa fall billigare) att få tag i onyttig snabbmat och alkohol än att få tag på färsk och nyttig mat.

Detta har förstås negativa effekter på folkhälsan och har gjort “foodjustice” till ett viktigt budskap i Michelle Obamas hälsokampanjerSom en protest mot ohälsan och det långa avståndet till den “riktiga maten” har en också rörelse för lokal odling växt fram. Dig Deep Farms är en organisation som menar att tillgång till näringsrik mat har blivit en klassfråga. Därför jobbar organisationen med att etablera odlingar på ödetomter och markplättar inne i staden. Det som odlas säljs sedan till lokalborna. Dig deep farms menar att systemet inte bara har hälsofördelar utan att det också skapar jobb och inbringar ekonomiska resurser som stannar kvar i lokalsamhället. 

Det var länge sedan jag såg någon vara så exalterad över en rå morot…vilket också visar på de otroligt spridda utmaningar som livsmedelsbranschen står inför i olika delar av världen. Kanske nåt att tänka på nästa gång man köper färsk frukt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>