Infragram visar växtens hemlighet

Att odla på balkonger, i trädgårdar och på allmänna platser är en trend och ett intresse som växer sig större hos fler och fler, gamla som unga. Att se till sina växter och förstå hur de mår kräver dock en hel del kunskap. Så kallade “gröna fingrar” är det inte alla som är begåvade med.

Vi har tidigare skrivit om precisionsjordbruk (till exempel här), vilket innebär att ny teknik används för att optimera användandet av insatsvaror. Genom att samla detaljerad information om vad varje planta eller varje kvadratmeter av fältet behöver, kan man anpassa användandet av gödsel och sprutmedel. Vilket är bra för både miljö och plånbok.  

En av teknikerna som används inom precisionsjordbruket är kameror som genom färger kan avslöja hur en planta, eller växtligheten i ett område, mår. Genom infra-röd kamera går det att se ifall växten har någon pågående fotosyntes, vilket indikerar ifall växten växer och mår bra eller inte. Det är nämligen så att under fotosyntesen absorberar växter blått och rött ljus, medan infra-rött ljus reflekteras. Genom att se hur mycket infra-rött ljus som reflekteras går det därför att se hur väl växten tar upp ljus som den sedan omvandlar till energi.

Infra-röd kameror har bland annat använts av NASA för att få en överblick av hur planeten mår. I precisionsjordbruket kan små obemannade flygfarkoster fotografera fält och ge information om vilka delar av fältet som är aktiva eller inte.

Men om man skulle vilja testa detta hemma då?

Public Lab, en organisation som utvecklar smarta innovationer till låg kostnad för vanligt folk, har har just fått full finansiering av sin kamera Infragram via crowdfunding sajten Kickstarter. Kameran är till för för alla trädgårdsnördar som vill veta mer om växternas hemliga liv. Infragram innebär bland annat att man tar bort det filter som blockerar infra-rött ljus i en helt vanlig kamera. Se mer i filmen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>