Inget kött på WOW

Tyvärr missade vi sommarens happening i Göteborg som gick av stapeln förra veckan. Vi pratar inte om World of Warcraft utan såklart om Way out west som gästades av bland andra Bon Iver, First Aid Kit, Florence and the Machine och Mazzy Star! Nytt för i år var att festivalen var helt vegetariskt, något som skapade rubriker på sociala medier och i dagstidningar förra veckan. Vissa tycker det var helt rätt att porta kött, SvD skriver att tusentals personer tryckt på “gilla”-knappen på festivalens Facebooksida. Andra (köttätare) är inte lika glada och kommentarsfältet på Facebook är fullt med arga protester. Festivalledningen skriver att man alltid haft ett stort miljöfokus och att maten och i synnerhet köttet vi äter utgör vår största miljöpåverkan. Hamburgare och korv bannlystes för att ifrågasatta normen om att kött är det normala och visa att vegetarisk mat faktiskt är god. Vad tycka om det?

SLU-studenten Agnes Abrahamson var på WOW och kommenterar köttförbudet så här på Facebook: “Är på väg västerut! Är oerhört pepp på sol och festival. Tycker dock det är synd att way out west bannlyst kött på festivalen. Jag har inget emot vegmat, snarare tvärtom, men det känns onödigt provokativt att helt förbjuda kött. Jag hade hellre sett att lokala bönder fick servera maten, vegetarisk eller ej. Eller kanske priser efter vad maten egentligen kostar att producera, utan bidrag och miljöpåverkan omräknat i pengar. På det sättet hade man sluppit motsättningar mellan köttätare och vegetarianer, och satt fokus på all livsmedelsproduktion och dess miljöpåverkan. Samt vänligt men bestämt be alla gäster att äta upp. Såatteeeeh. Festival!”

Väl talat Agnes, vi instämmer helt! Visst är det bra att festivalledningen vill uppmärksamma hur konsumenter kan förändra sina matvanor och minska sin miljöpåverkan, men att helt utesluta kött känns inte rätt. Varför kan man inte, precis som Agnes skriver, promota lokal livsmedelsproduktion och på så sätt öka medvetenheten om miljö och matens ursprung? Då hade man sluppit peka finger åt folk som vill äta kött samtidigt som fler människor kanske fått upp ögonen för lokala producenter och vad det svenska lantbruket gör för att minska sin miljöpåverkan. Som vi brukar säga “Think global, act local”. Dessutom är det faktiskt skillnad på kött och kött. Vem ska äta gräset i våra steniga, halvt skogbevuxna hagmarker om inte kor och får? Och vad ska vi göra med våra gamla mjölkkor eller mjölkrastjurar (för mjölk kan vi inte vara utan)?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>