Inte vilken produkt som helst!

Till att börja med vill jag önska STORT GRATTIS TILL MIN BLOGGKAMRAT FRIDA THORSTENSSON, som fyller år idag! Tyvärr är jag inte i Sverige och kan gratulera dig på riktigt, men å andra sidan, vad kan vara bättre än ett blogg-grattis:-)

Nu till dagens inlägg. Jag har precis kommit tillbaka från en fältresan genom södra Laos. Under resan tänkte jag flera gånger på att jag är glad att jag riktat in mig på just lantbruk och livsmedel i min utbildning. Ibland är det lätt att diskutera livsmedel på samma sätt som vilken annan produkt som helst. Att det är utbud och efterfrågan som styr priset, att det handlar om marknadsföring, förpackningar och mervärden. Visst, det är helt sant att konkurrensen är hård, men jag skulle ändå vilja säga att lantbruksbranschen inte är som vilken bransch som helst. Lantbruk och därmed mat är absolut grundläggande för våra liv varje dag, något man inte kan säga om många andra produkter inom till exempel elektronik och mode. Hittade ett smart citat via en blogg som drivs av Brenda Schoepp. Hon jobbar som föreläsare med ett särskilt intresse för lantbruk. 

Under veckans resa blev det påtagligt att mat inte är en självklarhet utan kräver hårt jobb året runt. Ofta räcker inte risskörden ett helt år för en by i Laos. Och då det inte finns några pengar att köpa mat för gäller det att hitta mat i skogen, i form av till exempel bambuskott. Bufflar och kor hålls som kapitalförsäkring ifall det skulle behövas en större mängd pengar från försäljning framöver. De är därför inget som slaktas i första taget. Grisar och höns hålls däremot för konsumtion. Det går förstås inte att jämföra självhushållning i Laos med lantbruksbranschen i Sverige och Europa (även om allt lantbruk kräver hårt jobb). Men för mig var det ändå en påminnelse om hur spännande det är med lantbruk och livsmedel. Det kanske kan låta lite muppigt, men lantbruk är ändå något som involverar alla människor i hela världen, varje dag, året om. Och som vi så ofta påpekar; ändå är det så många som inte vet var maten kommer ifrån!
/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One thought on “Inte vilken produkt som helst!

  1. Det är inte varje dag man blir gratulerad via en blogg, tack så mycket bästa Brita! Lite nördigt att kommentera här men jag kunde inte låta bli. Kom hem från Laos så vi slipper hålla på så här :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>