Jordbruk ur fågelperspektiv

Slösurfade på Pinterest och hittade fascinerande och intressanta bilder på lantbrukslandskap. Det är det som är så bra med den sidan, finns obegränsat med inspirerande bilder och illustrationer om mat och lantbruk, framförallt med betoning på mat såklart. Om man vill bli kokboksfotograf finns mycket att lära på Pinterest! Apropå inspiration tittade jag för övrigt på dokumentären om Jan Stenbeck igår kväll. Man kan inte göra annat än att fascineras över en sådan excentrisk (och framgångsrik) person som omfamnade förändring och verkade se möjligheter ingen annan såg.

Här kommer ett axplock på några av de bilderna jag hittade:

Source: goodmemory.tumblr.com via ABSOLUTAGRONOM.SE on Pinterest

Source: mymodernmet.com via ABSOLUTAGRONOM.SE on Pinterest

Bilden ovan föreställer risfält i Shiroyone Senmaida, Japan. Terrassodlingarna som ligger precis vid havet lyses om natten upp av 20 000 rosa LED-lampor och finns därmed med i Guinness rekordbok. Den nedre bilden visar hur öar av skog lämnas och formar gröna prickar i det dominerande jordbrukslandskapet i provinsen Mato Grosso i Brasilien. Skogen lämnas för att uppfylla lagkraven om bevarandet av en viss andel ursprunglig skogsmark.

Den sista bilden visar ju verkligen hur människan kan transformera landskap för att passa våra syften, något jag tycker är både fascinerande och lite skrämmande! Ibland sker det utan att ta hänsyn till ekosystem som är beroende av den ursprungliga miljön (även om lagstiftaren har sett till att viss hänsyn tas i det här fallet). I Mato Grosso finns storskaliga sojabönsodlingar och rancher som möjliggör att vi svenskar kan köpa brasiliansk oxfilé för 200 kr per kg eller att europeisk och kinesisk mjölkproduktion har billig proteinråvara i form av sojabönor. Trevlig helg!

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>