Jorden vi äter

För att bryta av lite i vardagens slit och släp och få lite inspiration var jag på en lunchförelsäning förra veckan. Gillar verkligen lunchföreläsningar. Det är ett så trevligt format och ofta känns det lagom långt! Extra roligt var det förstås att det var vår blogginspiratör Ann-Helen Meyer von Bremen som stod för snacket. När vi började blogga var Ann-Helens blogg Hungry & Angry en av inspirationskällorna (det finns ju inte så där jättemånga som bloggar med koppling till lantbruk).

Det var studentkårens Biolivsråd som ordnade föreläsningen och de hade bjudit in Ann-Helen för att prata om boken Jorden vi äter som är naturksyddsföreningens årsbok. Tilsammans med Gunnar Rundgren har Ann-Helen studerat jordbrukare och jordbrukssystem i olika länder och på olika kontinenter. Frågan de försöker svara på är ifall det går att försörja världens befolkning ekologiskt.

Kan tänka mig att många redan nu tänker att “den där boken är ingenting för mig”. Ibland kan man bli trött på jämförelsen mellan ekologiskt eller konventionellt, mest för att diskussionen sällan kommer någonstans. Det som jag tyckte var så bra med Ann-Helens föreläsning var att hon ganska tidigt sa att målet var att boken INTE var att skrämmas eller smutskasta jordbruket!

Under föreläsningen presenterades jordbrukare som författarna besökt. Lantbrukare som lever i helt skilda världar. En brukar 1.5 hektar med hacka i Afrika och trots subventionerat konstgödsel så är chansen liten att ta sig ur fattigdomen. En annan bedriver soyaintensiv boskapsuppfödning i Brasilien där regnsskogen minskat drastiskt på grund av storskaligt jordbruk. I Brasilien träffar de också en man som vill återställa en bit regnskog genom agrofofrestry. I USA har industrialiseringen lett till ett komponentjordbruk och varje delstat har sin specialisering, i vissa stater finns bara i djur och i andra bara majs. I Sverige är lantbrukare ett utdöende släkte och det är färre och färre som sköter om landskapet.Ann-Helen menade att det alla dessa lantbrukare har gemensamt är att ingen är nöjd med sin lönsamhet. Alla vill utöka under nästa år för att få mer pengar över. En annan sak de har gemensamt är att de konkurrerar på samma marknad, en marknad som bland annat styrs av spekulationer på börsen. Kontentan av boken är att det kanske inte är fråga om ekologiskt eller konventionellt jordbruk. Det viktiga är att vara öppen för nya lösningar odlingssytem. Det går att försörja världen utan att förstöra så mycket som vi gör idag, men inte om vi stannar i dagens ohållbara livsmedelssystem. För att jordbruket ska kunna bära de miljömässiga och sociala kostnader det orsakar måste det också finnas möjlighet att få betalt för det man gör. Jordbruket kan bidra med stora förtjänster som biodiversitet och en levande landsbygd, men det är inget man får betalt för.

Tycker det var en väldigt uppfriskande föreläsning. Syftet var liksom inte att berätta vem som gör rätt eller vem som gör fel utan att ge lyssnarna en tankeställare kring hela systemet. Hur vill vi ha det egentligen? Hur ska framtidens jordbruk se ut? Stora tankar för en lunch kanske men också lite välbehövlig inspiration i kylan!

/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>