Kärnteknik istället för besprutning

Ny vecka och nya blogginlägg! Hoppas alla haft en trevlig helg. Hittade det här spännande YouTube-klippet (första 5 minuterna) via FAO:s nyhetsbrev The Food and Agriculture Spotlight.

Export av mandariner är en stor inkomstkälla för vissa regioner i Kroatien, tyvärr förstörs en tredjedel av mandarinerna på grund av fruktflugor som lägger ägg under fruktskalet. Istället för att bespruta fruktodlingar har en ny mer miljövänlig metod tagits fram för att bekämpa fruktflugor. Orsaken bakom den nya tekniken är att EU-länder som importerar frukt från Kroatien inte tillåter de insekticidrester som finns på frukten, inte heller får angripen frukt importeras. Det finns alltså ett behov av att odla frukt som inte är angripen utan att använda bekämpningsmedel. Den nya tekniken innebär att man med strålning steriliserar fruktflugehanar och släpper ut dessa tillsammans med de vilda flugorna. Syftet är att de steriliserade flugorna ska utkonkurrera de vilda och på så sätt minska populationen då de inte kan få någon avkomma. Tekniken kallas SIT (Sterile Insect Technique) och har visat sig ha goda resultat.

Detta är ett exempel på hur vi med hjälp av teknikutveckling kan vi uppnå en ökad global livsmedelsproduktion!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>