Kött på tapeten!

Det var nog ingen som missade att det förra veckan var kött, och då särskilt “köttskatt”, som var ett av de mest diskuterade ämnena i media. Debatten tog fart när Jordbruksverket i och med sin rapport “Hållbar köttkonsumtion” lyfte frågan om en koldioxidskatt för konsumenten, i kombination med tydligare klimatmärkningar, skulle kunna vara ett alternativ för att reglera köttkonsumtionen…och det blev ett väldigt liv!

I debattartiklar, på bloggar och i sociala medier var det fullt ös i köttdebatten. Många tyckte att köttskatt är helt rätt väg att gå för att minska människans påverkan på miljön. Andra tyckte det skulle vara ett alldeles för hårt slag mot Sveriges djurbönder, och många tyckte förstås att debatten blev alldeles för snedvriden. Jordbruksverket föreslog egentligen ingen köttskatt utan tog bara upp det som ett exempel på styrmedel. Dessutom blev det missuppfattningar kring statistiken över hur mycket kött vi äter i Sverige.

Generellt är det förstås bra att livsmedel och råvaror tar plats i debatten. Och det är ju inte direkt nån hemlighet att en köttbit, genom all den mark som tas i anspråk vid uppfödningen, har en stor påverkan på miljön. Däremot så är det ett komplext ämne som kräver många perspektiv. Christel Gustafsson och Gabriella Chalin skriver till exempel på SvD brännpunkt att “Sveriges köttproduktion bör öka” eftersom den har relativt liten miljöpåverkan och många fördelar.

Den information man många gånger saknar är ju vad skillnaden egentligen är mellan svenskt och utländskt kött? ekologiskt och konventionellt? nöt och gris?

Som tur är finns det nu ett hjälpmedel för den som är intresserad av vilket kött som är bäst att välja och vilken köttbit man absolut inte ska köpa.

Köttguiden är ett tvärvetenskapligt projekt som utvecklats av bland annat Elin Röös på SLU. Genom en tabell med gröna, gula eller röda gubbar jämför köttguiden olika typer av kött utifrån kriterier som klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel och antibiotika samt djurskydd och utevistelse. En superbra guide som än så länge finns främst på www.kottguiden.se men som kommer kunna användas som underlag för en massa andra ändamål. Nu kanske inte alla håller med om att köttguiden ger precis hela sanningen, men det är ändå ett bra steg på vägen!
/Brita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>