Köttfria måndagar, debatten är igång igen!

Det verkar som “köttfria måndagar” är ett av lantbruks- och livsmedelssveriges hetaste debattämnen just nu. För några veckor sedan skrev vi HÄR på ABSOLUTAGRONOM.SE om hur Helena Jonsson i en debattartikel i SvD argumenterar mot kampanjen “köttfria måndagar”. Till följd av naturvårdsverkets nya rapport Köttkonsumtionens klimatpåverkan är debatten nu igång igen! I rapporten presenteras drivkrafter och styrmedel för att minska köttkonsumtionen, ett av dessa styrmedel är just köttfria måndagar. Här kommer ett litet sammandrag av de olika åsikterna i frågan!

Den 13/12 i SvD debatterade ett helt gäng med kommunpolitiker (från flera olika partier, både vänster och höger) för att “köttfria måndagar” borde bli en nationell företeelse. Kommunpolitikerna hävdar att det är tveksamt hur stort ansvar som kan lämnas till individen när det gäller att välja klimatsmart mat.

” Vi uppmanar därför Sveriges samtliga kommuner, regioner och landsting att införa köttfria dagar i exempelvis skolor och förskolor”

Anna-Karin Modin Edman, miljöchef på Svensk Mjölk, kritiserar i SvD 15/12 bedömningen av klimatsmarta livsmedel. Naturvårdsverkets rapport utgår bara från utsläpp av växthusgaser/kilo livsmedel och tar inte hänsyn till vilket näringsinnehåll produkterna har. Hon anser att detta leder till en alltför förenklad diskussion.

“Det är dags att börja nyansera debatten om hur vi kan äta hållbart. Mat är något vi behöver, på riktigt, till skillnad från så mycket annat som vi unnar oss”

På fredagen den 16/12 i SvD skrev Sten Bergheden (M) riksdagsledamot och lantbrukare som svar på kommunpolitikernas förslag om köttfria måndagar, att politiker inte skall bestämma vad folk skall äta. Bergheden menar att det verkliga problemet är den ökade importen av livsmedel och all mat som kastas.

“De verkliga problemen missar skribenterna helt. Därtill måste vi arbeta för bättre villkor för det svenska lantbruket – det är miljövänligt, skapar svenska arbetstillfällen och minskar transporterna. Köttfria dagar är fel väg att gå och handlar mer om politiker som tror sig veta bättre än om att tänka på miljön. Politiker ska inte bestämma vad människor ska äta”

Med utångspunkt i dessa inlägg känns det som debatten har blivit något mer nyanserad vilket är positivt. Det är klart det inte går att ignorera köttproduktionens klimatpåverkan, men att gå från importerat kött till inget kött alls istället för att välja svenskt är en väldigt kortsiktig lösning eftersom det ger konsekvenser både för näringsintag och det svenska landskapet. Det gäller att förstå helheten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 thoughts on “Köttfria måndagar, debatten är igång igen!

  1. Vi tycker inte debatten har blivit nyanserad utan felvriden, debatten handlar inte om importerat vs. svenskproducerat kött (det är en helt annan, men också viktigt debatt) den här debatten handlar om att minska vår miljöpåverkan genom minskad köttkonsumtion. Att dessutom tro att en vegetariskdag i veckan skulle ge negativa konsekvenser på barns hälsa är att ha missat en stor del av helheten.
    Vi tror snarare att en köttfridag i veckan kan få den nya generationen att förstå att en måltid inte alltid behöver innehålla kött.

  2. Hej! Kul att ni är med!
    Det är sant att en köttfri dag i veckan inte kan vara skadligt på något sätt (lite konstigt att det skall behövas en regel för att vissa måltider skall vara vegetariska, eller?). Men det känns ändå som att det är bra att det är flera sidor av problemet som debatteras i media eftersom allt hänger ihop. Det vore väl konstigt om lantbrukare och de som jobbar med svensk lantbruk INTE skulle ge sin bild av saken, särskilt eftersom kunskapen om lantbruk är ganska liten i allmänhet?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>