Lantbruk på förstasidan i DN

Det är inte varje dag som svenskt lantbruk får ta plats på förstasidan i en av de stora dagstidningarna. Men idag har det hänt! På framsidan i dagens DN ses spannmålsodlaren Sture som inspekterar ett kornfält utanför Sala som fått alldeles för mycket regn. På vissa håll riskerar det att inte bli någon skörd alls på grund av syrebrist om det inte slutar regna snart. Skörden påverkas även negativt av ett högre sjukdomstryck eftersom svampar bara älskar regn. Våra läsare som befinner sig i Mälardalen, södra Norrbotten och norra Västerbotten har säkert märkt att det regnat hejdlöst senaste månaden. Normalt brukar Mälardalen få 30-40 millimeter regn under juni månad, i år kom det 156 mm. Framförallt vårsådda grödor som korn, raps och potatis trivs inte i den blöta väderleken.

Många lantbrukare hade i våras problem med att etablera vårgrödorna på grund av regn och därmed skorpbildning. Enligt Agrias skaderapport har 10 000 (!) hektar såtts om i år, vilket är 10 gånger mer än de senaste 10 årens genomsnitt och 20% mer skadad areal än rekordåret 1997. Vissa spannmålsodlare är oroliga för ekonomin efter en dålig skörd 2011 samtidigt som 2012 års skörd inte ser bättre ut. LRF har sedan flera år krävt att regeringen inrättar en nationell katastroffond finansierad av staten för att kompensera lantbrukare som råkat ut för extrema vädersituationer. Vi tycker att en katastroffond luktar 80-tal. Rimligtvis ligger ansvaret för riskhantering på den enskilde företagaren (och EU genom EU-stöd).  

Förra veckan rapporterade Sydnytt om att årets skörd sett till hela landet förväntas bli bättre än på länge.

“Lantmännen räknar med en spannmålsskörd på 5,2 miljoner ton. Det är högre än skörderesultatet de senaste två åren och även strax över Statistiska Centralbyråns femårssnitt”.

Vi håller tummarna för att solen kommer till Mälardalen (framförallt Uppsala) inom kort!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>