Lek live med grisar

Om förra veckans tema var hästkött så verkar denna veckas tema (helt oplanerat) bli aningens grisigare!

Vi har ju flera gånger skrivit om att det vore bra om fler människor, på ett eller annat sätt, hade kontakt med djur som grisar, kor och får för att få en bättra bild av vad vi faktiskt äter och hur lantbruket fungerar. Detta skulle förhoppnigsvis leda till att fler skulle göra medvetna val i matbutiken. Det är dock lite problematiskt hur den här kontakten skulle gå till. Kosläpp har ju varit en succé men det är inte helt lätt att få den här typen av besök att fungera. Men måste man verkligen besöka gården rent fysiskt?

Inom EU är det lag på att grisar skall ha något att aktivera sig med. Underhållning i form av leksaker och olika material som grisarna kan interagera med sänker stressnivån och gör grisarna gladare. Med detta i bakhuvudet har designers från Utrecht school of arts tillsammans med forskare inom djurhållning på Wageningen University tagit fram ett förslag på ett spel i form av en app, där man kan leka med grisar via skärmen. Spelet, som heter Pig Chase, bygger på att det inne hos grisarna skall finnas en stor skärm som är kopplad till appen. Via appen kan man sedan föra en färgglad boll över skärmen i stallet hos grisarna. Lyckas man få en gris att med trynet följa bollen över skärmen så får man poäng. Något som är kul är också att man i sin app ser gristrynet via en kamera! Ganska gulligt faktiskt!

Playing with Pigs: Pig Chase from Utrecht School of the Arts on Vimeo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>