Levande föda – bokstavligen

Begreppet gastronomi kommer från grekiskans gastro som betyder mage, och som helhet handlar gastronomi om sambandet mellan mat och kultur. Det handlar alltså lika mycket om vad maten kommer ifrån och hur den är lagad, som det handlar om smak och själva ätandet.

Under den så kallade hästköttsskandalen diskuterades det en del kring vad vi kan tänka oss att äta, och Lotta Lundgren delade in i ätdjur och icke-ätdjur. När det gäller att äta insekter, som kan vara en smart källa till protein, handlar det också mycket om vad som ingår i vår kultur, och vår bild av vad som är mat. Det är trolitgtvis bara en vanesak. När vi väl vant oss vida att inkludera insekter i vår matkultur är inte gräshopporna så långt från tallriken.

Hittade en lite småläskig (men ändå snygg) video, där konstnären Minsu Kim från Royal College of art testar lite gränser för vad som är ätbart och inte. Inom molekylär gastronomi kan ju maträtter anta de mest konstiga former, men vad händer om maten på tallriken börjar röra sig….

Living Food by Minsu Kim from Dezeen on Vimeo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>