Livsmedelsförsörjning på agendan

Noterar att en av huvudnyheterna på SvD:s nätbilaga nu på morgonen är “Sverige utan krisplan för matförsörjning”. I artikeln menar man att Sveriges nationella livsmedelsförsörjning är den sämsta sedan 30-talet och att vi skulle klara oss i bara några dagar om en kris inträffar. Samtidigt som svenska lantbrukare är en allt tapprare skara och allt mindre mark brukas höjs nu röster för att regeringen ska ta fram en strategi för att trygga försörjningen på sikt.

 

När hade vi senast den debatten i Sverige? Tror det kan ha varit någon gång på 80-talet i samband med Kalla kriget. Under senare år har det definitivt inte varit en prioriterad fråga; EU:s inre marknad förser ju Sverige med mat. Sedan Sveriges EU-inträde har den nationella beredskapen trappats ned och sedan 2002 finns ingen myndighet med övergripande ansvar för nationell livsmedelsförsörjning. Sveriges försvarsförmåga i en krigssituation är något som diskuterats mycket senaste tiden, känns som att den här debatten är på samma spår – väldigt osvenskt debattklimat just nu måste man säga. Kul för svenska lantbrukare att få lite politiskt erkännande och kredd, det kan dom behöva! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>