Lurigt i lådan!

Nu är julmaten slut och nyårsbuffén uppäten och man får lov att ge sig ut och handla mat igen. I butikerna dyker det då och då upp produkter som är lite extra intressanta och som känns roliga att uppmärksamma. Ta till exempel den här produkten:

En googlesökning visar att Tant Grön är ett populärt namn på bloggar, gårdsbutiker, caféer mm. Troligen för att namnet känns svenskt och pålitligt. Det som är lite konstigt med produkten ovan är dock att dessa ekologiska, krav-märkta och EU-ekologiska pumpakärnor kommer från Kina! Det trodde ialla fall inte jag i första taget. Samma sak gäller för Lantgården frysta grönsaker från företaget food4you som går att hitta i frysboxen. Lantgårdens sparris, ärtor och broccoli mm. kommer även dem från Kina.

Det är något med kombinationen av namn som Lantgården och Tant Grön och produkter från Kina som gör att man känner sig lite förvånad, och nästan lite snopen…

Niklas Warén är chef för Quality Assurance & Social Compliance på ICA Global Sourcing Ltd. och är stationerad i Hong Kong med hela Asien som arbetsfält. Han är gästbloggare på Livsmedelsföreningens battremat.nu. Där skriver han om hur det är att jobba i Kina och vilka utmaningar som finns när det gäller att producera mat i ett land som gör allt för att pressa priserna. Han berättar bland annat om hur svårt det är att kontrollera sociala förhållanden och kvalitet eftersom det är så lätt att förfalska till exempel tidstämpelkort och photoshopa labrapporter. Väldigt intressant läsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>