“Mark är som guld fast med avkastning”

Ett nygammalt fenomen är att förmögna personer i näringslivet investerar i jordbruks- och skogsfastigheter. Läser i SvD Näringsliv att fenomenet i Storbritannien kallas den nya vikingainvasionen efter att The Telegraph skrivit en kritisk artikel. Den här gången är det inte plundrande vikingar som kommer till den gröna ön utan välrakade finansmän som betalar bra för marken. H&M:s Stefan Persson och finansmannen Erik Penser är två svenskar som öppnat plånboken i Storbritannien och investerat i ca 4000 hektar mark var, egendomarna beräknas tillsammans vara värda mellan 1 till 1,5 miljarder svenska kronor. Dansken Anders Holch Povlsen, arvtagare och vd i Bestsellerkoncernen (äger varumärken som Jack & Jones och Vero Moda), är den skandinav som tar priset; på sex år har han gått från 0 till nära 50 000 hektar mark, framförallt i Skottland. Därmed är dansken en av de fem största markägarna i Storbritannien, de enda som kan mäta sig med dessa markinnehav är brittiska kungahuset och ett fåtal andra.

Priset på jordbruksmark har nära fördubblats sedan 2006 och förväntas fortsätta stiga enligt en sammanställning gjord av mäklarföretaget Savills. Mäklarhuset Knight Frank menar att jordbruksmark i många år varit kraftigt undervärderad i Storbritannien och att guld är den enda råvara som stigit mer i värde än jordbruksmark under de senaste tio åren. Den grundläggande förklaringen till varför jordbruksmark är en attraktiv investering är att man räknar med en ökad efterfrågan på mark i takt med en växande befolkning och pågående klimatförändringar. I osäkra tider är mark dessutom en säker investering då mark historiskt sett varit inflationssäkrat, enligt Marcus Jibréus, vd på Jibréus & Ölvestad Alternativa Investeringar. Jibréus säger att “mark är som guld fast med avkastning”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>