Matsvinn, 100 nya matföretag och en misslyckad julklapp!

Nu är julhelgen över och det är dags att äta upp det sista av julmaten. Just i mellandagarna slängs tonvis med mat i Sverige, det berättar Sveriges radio Ekot idag. Inom EU förstörs 90 miljoner ton mat under ett år, mat som egentligen skulle kunna ätas upp. EU kräver nu att matsvinnet skall halveras. Ett förslag är till exempel att butikerna skall sälja frukt till självkostnadspris när de närmar sig sista försäljningsdatum, läs mer om detta HÄR!

Snubblade också över ett spännande projekt på en blogg som heter Resan mot det nya matlandet. Allt började på Almedalsveckan 2010 när det hölls ett föredag om Sverige som det nya matlandet och kommunikatören Per Bergkvist satt i publiken. Per är VD på Hilanders kitchen, en kommunikationsbyrå med särskild inriktning på mat, dryck och upplevelser. Föredraget gav honom idén att under ett år hjälpa till att starta 100 nya matföretag. Projektet drog igång november 2011 och kallas “100 nya matföretag på ett år”. Det innefattar allt från primärproduktion till skolmat och lyxkrog och skall täcka hela landet. Syftet är att företag som har mat eller dryck som verksamhet skall få hjälp med kommunikation och marknadsföring av erfarna av kommunikatörer. Projektet har bland annat finansierats av Jordbruksverket genom ett stöd på 1,8 miljoner kronor.

Nu har det gått ett år och projektet skall utvärderas. Riktigt 100 nya matföretag har inte startas men imponerande 79 stycken har det blivit. Per meddelar också att projektet inte är slut förrän målet med 100 nya matföretag har uppnåtts. Gå gärna in och kolla projektets hemsida och läs om de olika spännande företag som deltagit i projektet. Deras verksamheter består av allt ifrån matupplevelser på Ullmarka gård i brösarp, oraffinerat socker från Indien, kändiskockar som lagar skolmat och lilla mejeri Nablus i Malmö!

Matlandet Sverige är också något som många länsstyrelser runt om i landet arbetar med. Tyvärr blev inte årets julklapp till personalen på länsstyrelsen i Örebro riktig lika lyckad som projektet ”100 nya matföretag”. Personalen på länsstyrelsen fick ett så kallat “Delicard” som möjliggör att varje person får välja mat från en meny, maten levereras sedan hem till dörren. En bra idé, problemet var dock att det inte fanns några svenska råvaror på menyn. Däremot fanns bland annat kött från Brasilien och sikrom från USA! Flera personer ur personalen kritiserar julklappen eftersom den utländska maten rimmar illa med länsstyrelsen satsningar på både lokala och svenska producenter. Läs mer om den lite misslyckade julklappen HÄR!

Snart är vi på ABSOLUTAGRONOM.SE tillbaka med en liten krönika över vad som hänt under vårt halvår som blogg, och kanske en liten prognos för vad som komma skall under 2012!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>