Matsvinn ökar jordbrukets miljöpåverkan

Livsmedelsverkets rapport “Livsmedelssvinn i hushåll och skolor” från 2011 visar att hushållen i Sverige slänger 56 kg fullt ätbara livsmedel per person och år. För mig låter det helt otroligt. Efter att ha vuxit upp med en farfar och farmor som gör allt för att inte slänga mat anser jag mig själv vara ganska bra på att äta upp maten jag köper hem. Vet att kompisarna ibland pratar om den gången då jag bjöd på marmelad som hade lite mögel på översta lagret (det tog jag såklart bort men det var fortfarande inte ok)! Hur som helst är matsvinnet, som inte bara kan skyllas på hushållen, ett problem eftersom det går åt mer resurser såsom vatten och fosfor bara för att producera den extra mängd livsmedel som sedan slängs/går förlorad.

I Stockholm anordnas varje år World Water Week av Stockholm International Water Institute (SIWI). På årets vecka, 26-31 augusti, lanserades kortfilmen “Taste the Waste of Water” som lyfter frågan om vatten- och matsvinn i ett globalt perspektiv. Filmen har gjorts av tyske filmskaparen Valentin Thurn för SIWI i samarbete med FAO. Förutom att lyfta miljöfrågor innehåller filmen häpnadsväckande bilder över storskalig industriell livsmedelsproduktion, missa inte trailern nedan!

Ett antal experter inom området uttalade sig i samband med lanseringen av filmen i National Geographic. Man slår fast att det inte bara handlar om att öka den globala livsmedelsproduktionen för att säkra att alla människor har tillräckligt med mat, det handlar också om att ta till vara på de resurser vi har på ett mer effektivt sätt. Om världens totala matsvinn halverades skulle i runda tal 450 kubikkilometer vatten som används till bevattning sparas per år, vilket motsvar 6 gånger Nilens årliga vattenflöde till Nassersjön. För att nå dit krävs bland annat investeringar i lagerhållning på gårdsnivå, förädling- och förpackningsteknik, förbättrad infrastruktur och tillgång till marknadsplatser samt ansvarsfullt konsumentbeteende.

Visste du förresten att EU i januari beslutade att EU:s medlemmar ska halvera sitt matsvinn till 2025?   

/Frida

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>