Med passion för bröd

Någons som lyssnade på sommarprataren Sébastien Boudet på P1 i sommar? Sébastien är fransman och utbildad konditor som numera bor i Stockholm. Han är en av surdegens främsta förespråkare och är en av de som gjort surdegsbröd populärt i Sverige. Enligt Sébastien behövs tre ingredienser för det perfekta brödet: bra mjöl, vatten och havssalt (+ surdegskultur?). Han grundade bageriet Petite France som tre år i rad utsågs till bästa café i Stockholm. Numera är caféet sålt, istället tillverkar han macarons i sitt bageri på Essingetorget, driver den populära bloggen Brödpassion och håller kurser i brödbakning. Hans bok “Den franska bagaren” som kom ut i våras är en bibel för mindre vetande svennar som älskar att baka.

“För en bagare är kvarnen som en kyrka och om en gud finns så är det där han är”.

När Sébastien Boudet kom till Sverige första gången blev han chockad, det fanns inget riktigt bröd i Sverige (läs surdegsbröd), bara industribröd. Han tänkte “Fan, ge bra bröd till folket!”. Han började baka surdegsbröd i sitt bageri men ingen ville ha hans sura, hårda surdegsbröd. Allt eftersom blev brödet allt populärare och numera är surdegsbröd en självklarhet för många. Sébastien har starka åsikter och är noga med vilka råvaror han stoppar i sitt bröd. Han står för rena livsmedel utan tillsatser, i sitt sommarprogram pratar han om “kriget mot matindustrin”. Den viktigaste råvaran i ett bröd är så klart mjölet. När han började baka i Sverige kunde han inte hitta ett bra mjöl, han kallar industrimjöl för skitmjöl. Jakten på ett riktigt mjöl började och till slut hittade han mjölnaren Leif Nyman som tillsammans med sin bror Lennart driver den lilla kvarnen Orga kvarn utanför Skärblacka. Leif är mannan som ger den franske bagaren vetefältet i en säck och hans mjöl innehåller inga tillsatser, till exempel ingen askorbinsyra (C-vitamin) som mjöl i butik brukar innehålla.

Kolla hur man gör kanelbullar à la Sébastien Boudet (finns massor med fler klipp på hans blogg):    

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>