Mera mat i maten

Ofta undrar man vad maten vi äter egentligen innehåller. Matfusk och tillsatsämnen är ämnen som diskuterats i media de senaste åren, ett aktuellt exempel är Pink Slime debatten i USA som vi tidigare bloggat om. Författaren, föreläsaren och Svenska Dagbladets matskribent Mats-Eric Nilsson är en aktiv röst i den svenska debatten. Mats-Eric har skrivt böckerna “Den hemlige kocken – Sanningen om fusket med maten på din tallrik” (2007) och “Äkta vara – guiden till oförfalskad mat” (2008) som båda handlar om fusket inom livsmedelsindustrin. Författaren menar att vi som konsumenter är grundlurande, livsmedelsföretagens produkter är rika på tillsatser och fattiga på råvaror. På hans webbsida hittar vi den här meningen:

“Mats-Eric Nilssons väldokumenterade avslöjanden gäller inte bara skräpmat, utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till tryffelolja och balsamvinäger, en vanlig vinäger som sötats och färgats med karamellfärg”.

Den här seriestrippen är tagen ur Disney’s Kalle Anka pocket nr 387 och handlar om hur myndigheterna gör en razzia i en tårtfabrik för att inspektera om man använder konstgjorda produkter, tillsatser, ersättningsmedel och fluff eller äkta råvaror i sina tårtor!

Den ideella konsumentföreningen Äkta vara driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser och mer råvara i maten. På deras webbsida hittar man nyheter om mat, blogginlägg av bland annat Mats-Eric Nilsson, en livsmedelsguide, en E-nummerguide etc. Föreningen lanserade nyligen Ä-märket som är en märkning som ska underlätta för konsumenter att hitta livsmedel som är fria från tillsatser. Produkter med Ä-märket finns på City Gross och andra butiker tillhöranade Den svenska matrebellen (70-tal butiker som gått samman i en gemensam inköpsorganisation). Märkningen är i dagsläget inte tredjepartscertifierad, dvs. efterlevnaden av regelverket kontrolleras inte av en oberoende kontrollorganisation, men föreningen jobbar på att göra märket certifierat.       

 Är det någon som läst Mats-Erics böcker? Är dom bra?!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 thoughts on “Mera mat i maten

  1. Ja! Bort med fluffet i maten!

    Jag har inte läst böckerna, men jag har bläddrat i dem. Generellt öppnar Matsen ögonen på svenska folket, något som sannerligen behövs! Men att smutskasta alla tillsatser är något man ska akta sig för, särskilt om man väljer att äta kött. Jag skulle kunna skriva en hel debattartikel, men min c-uppsats sätter stopp för det ;)

  2. Nilsson är ju journalist, och skriver som en. Han vill gärna blåsa upp saker som egentligen inte är så farliga. Det här med mat väcker alltid starka åsikter, och det är alldeles för lätt att skrämma upp folk, tyvärr. Vad gäller Nilsson vill jag minnas att han tillochmed far med osanning i vissa delar av sina böcker (källa: föreläsning på SLU), när han påstod att alla nötdjur i Sverige stod uppbundna konstant.

    Jag tror inte att tillsatser är boven i dramat. Utan tillsatser skulle mycket mat tappa av den kvalitet vi är vana vid. Visst, det handlar i många fall att höja kvaliteten på ett billigt sätt, men det är väl bara bra att det finns flera möjligheter?

    För övrigt tycker jag att det är ytterst dumt av CityGross att ta in Ä-märkningen. Den vilseleder mer än vad den gör nytta.

  3. Hej kul att ni är med! Håller med er båda. Mats-Eric vill förstås provocera och skapa debatt på typiskt journalistvis. När det gäller tillsatser kan man ju undra varför debatten kring till exempel skönhetprodukter inte fått lika stort genomslag, de innehåller betydligt mer artificiella ämnen! Man kan ju hoppas att tillsatsdebatten ökar medvetenheten kring råvaror och var de kommer ifrån. Möjligheten att köpa rena råvaror istället för halvfabriket finns ju kvar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>